Черкаське крайове товариство Українського козацтва шукає нові форми національно-патріотичного виховання

07 Фев Черкаське крайове товариство Українського козацтва шукає нові форми національно-патріотичного виховання

5 лютого 2021 р. на базі Уманського коша ім. І. Гонти Черкаського крайового товариства Українського козацтва відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Національно-патріотичне виховання та сучасні виклики перед освітою і козацтвом». В умовах карантину організація такого заходу потребувала додаткових зусиль та засобів перестороги від учасників. Серед них були науковці Черкаського НУ ім. Б. Хмельницького, Харківського НПУ ім. Г. Сковороди, Уманського ДПУ ім. П. Тичини та інших навчальних закладів і наукових центрів. До спільної розмови про наболіле приєдналися відомі в Україні люди: письменниця Лариса Ніцой, правозахисник Микола Ляхович, громадський діяч Ірина Рижак, окремі депутати обласної на районної рад. Власне ЧКТ УК було представлене козаками Уманського коша, також Анатолієм Шулежком, Василем Курашем, Петром Карпенком, Юрієм Присяжнюком, Леонідом Сандигою, засновником сучасної козацької педагогіки в Шевченківському краї Миколою Дзюнем. У роботі конференції взяла участь Уманський міських голова Ірина Плетньова.

На конференції, яка пройшла під гаслом «Від слави козацької до слави солдатської», було обговорено комплекс проблем сучасного національно-патріотичного виховання ‒ від теоретичних положень до європейського, всеукраїнського й місцевого досвіду. Фактично всі виступи, а дискусія тривала близько п’яти годин, мали конструктивний, предметний характер, з оглядом на виклики, пов’язані з продовження РФ гібридної війни проти України. Вони позначалися професійним знанням справи, інноваційними підходами, особистою небайдужістю доповідачів.

Увагу учасників конференції привернув досвід роботи козацьких осередків, які очолюють директори середніх шкіл А. Шулежко (Тернівська ОТГ Черкаського району), В. Кураш (Катеринопільська ОТГ Звенигородського району) та П. Карпенко (Маньківська ОТГ Уманського району). Йшлося про відмінні результати на всеукраїнському рівні, досягнуті в конкурсі «Сокіл-Джура», діяльність зразкової «Молодецької Січі», яка утверджує засади християнських чеснот і козацький вишкіл, належне пошанування Героїв національно-визвольних змагань, зокрема пам’яті лицарів Холодного Яру. Професор Ю. Присяжнюк присвятив свій виступ проблемі якісного осучаснення методології та методики національно-патріотичного виховання.

Учасники конференції прийняли практичні рекомендації, що мають за мету поширення козацького досвіду в навчальних закладах області й країни загалом, більш тісну співпрацю з органами державної влади й місцевого самоврядування, вирішення проблем національно-патріотичного виховання на законодавчому рівні.

Козацтво щиро дякує кошовому отаману Володимиру Миколайовичу Сиваку та всім побратимам з Уманського коша за чудову організацію тематичної виставки, затишні умови для конструктивного діалогу.

Слава Україні!

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment