Черкаське крайове товариство Українського козацтва про Правду Холодноярців

12 Июл Черкаське крайове товариство Українського козацтва про Правду Холодноярців

 

Відзначення ювілею Української революції 1917–1921 рр. має помітний відгомін на Черкащині. І не дивно, адже в багатьох поколіннях цей край зберігає генетичну пам’ять про славетних уродженців – козацьких отаманів С. Кішку, І. Підкову, Я. Шаха, гетьмана-державника Б. Хмельницького, національного пророка Т. Шевченка.

Згадані ж революційні події сьогодні прийнято асоціювати з поняттям Холодноярська республіка. Назва ця збірна й далеко не вичерпно відбиває героїку того часу. Століття тому люди, які називали себе козаками, взялися за зброю, аби захистити свій край від орд, що їх надсилали сусідні правителі різних ідеологічних уподобань. І якраз, коли більшість України потрапила під зверхність російських загарбників, прапор національно-визвольних змагань підхопили повстанці Холодного Яру.

Прихильники комуністичного режиму називали холодноярців «бандитами», «розбійниками», «головорізами». І все тому, що найстійкіші з них відмовлялися капітулювати, до кінця лишалися вірними своєму гаслу «Воля України або смерть». «Залишенці» робили непростий вибір. Жертвуючи життям, вони прирікали себе на посмертну анафему та забуття. Як покаже час, їх заборонятимуть згадувати навіть у прокльонах, хіба що у викривлених і спаплюжених образах. Згадаймо комічний персонаж «пана-отамана Грицька Таврійського» з популярної стрічки «Весілля в Малинівці».

Проте Холодноярівці були і є – вони нікуди не поділися. Зусиллями літераторів, кіномитців, науковців, громадських діячів одна з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок модерної історії повертається в національну пам’ять українців. Кожен небайдужий до свого коріння має шанс переосмислити минуле, належно оцінити тих зайд і запроданців, які грабували й тероризували людей. Спротив же, який чинили козаки Холодного Яру, був непримиримий, агресивний і відчайдушний. Сьогодні, відроджуючи їхню славу, найменування «Холодний Яр» з честю носять бійці 93-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України.

Вічна слава Героям-Холодноярцям!

Радник гетьмана УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment