Черкаське крайове товариство Українського козацтва взяло участь в обговоренні ролі церкви під час і після Помаранчевої революції та Революції Гідності

22 Ноя Черкаське крайове товариство Українського козацтва взяло участь в обговоренні ролі церкви під час і після Помаранчевої революції та Революції Гідності

21 листопада 2018 р. Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримало ініціативу колективу Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького провести круглий стіл, посвячений ролі церкви в революційних подіях 2004 та 2013–2014 років. Тематика є актуальною не лише відзначенням чергової річниці Дня Гідності та Свободи, а й новими завданнями, які стоять перед Україною – державою, церквою, громадянським суспільством, звичайними вірянами. Отець Андрій, отець Володимир (УПЦ КП), а також доцент П. Кретов виступили зі змістовними промовами, критично але з помітним оптимізмом оцінили роль церкви як вагомого чинника національного єднання в сучасному українському житті.

ЧКТ УК представляли козаки й берегині студентської сотні ім. Б. Хмельницького – Дар’я Найбоченко, Юлія Дзюра, Станіслав Соколов. З короткою співдоповіддю на круглому столі виступив радник Гетьмана Українського козацтва, професор Юрій Присяжнюк. Він наголосив, що створення Української Помісної Православної Церкви є для Українського козацтва одним із головних пріоритетів діяльності. Це положення є статутною нормою організації й обов’язкове для всіх, хто дав клятву служити Українському народу (нації), боронити його державність.

Також було зазначено, що Майдани (Революція на граніті 1990 р., Помаранчева революція 2004 р. та Революція гідності 2013 – 2014 рр.) продовжують визначати хід новітньої української історії. Вони позитивно позначилися на демократизації суспільних відносин, дали змогу багатьом людям змінити своє ставлення до життя. Як не дивно, але й церкві була приготовлена така участь. Майдани посприяли тому, що священики, вищі церковні архієреї стали ближчими до звичайних людей, громадянського суспільства. Це зміцнило, з одного боку, Український народ, націю, державу, з другого, сама церква отримала шанс на багато значнішу роль у сучасній українській історії.

Загальним меседжем, який підтримала абсолютна більшість присутніх, а це близько 150 осіб, стала пропозиція активізувати громадську позицію всіх і кожного, особистим прикладом змінювати Україну на краще.

 

Слава Ісусу Христу!

Слава патріотам рідної землі!

Слава Україні!

 

 

 

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment