Черкаське крайове товариство Українського козацтва шанує і популяризує українські народні традиції

14 Авг Черкаське крайове товариство Українського козацтва шанує і популяризує українські народні традиції

12 серпня 2018 р. на Христинівщині, у с. Мала Севастьянівка, відбулося ювілейне, 15-е за ліком Свято вареника. Честь у його організації та проведенні належить великому патріоту української України, людині зі щирою душею та великим серцем, отаману Малосевастьянівськоі козацькоі сотні, депутату Христинівської районної Ради Валерію Костюку.

Уже традиційно активну участь у «вареничному» дійстві взяли козаки й берегині Черкаського крайового товариства Українського козацтва. Вони прибули до Малої Севастьянівки завчасно, добре підготовленими, адже з досвіду попередніх років знали, що господарів і численних гостей свята потрібно не лише почастувати варениками, іншими смачними стравами, а й приємно здивувати дизайном стола, козацькими одностроями й барвистими українськими нарядами, патріотичним словом, дотепним гумором та щирою піснею.

 

Козацький святковий стіл виявився одним із найкращих, що підтвердило авторитетне журі. Його презентаційна перевага полягала в тому, що він мав аж 7 різновидів вареників, також 2 найбільших вареники на всьому святі. Завдячуючи всім, хто долучився до підготовки запашних страв, козаки особливо вдячні берегині, хорунжому УК Вікторії Казьмирук. Саме вона виконала основний обсяг роботи, найактивнішою була й на самому дійстві. Завдяки В. Казьмирук, усім побратимам, козаки посіли почесне 2-е місце серед 12 учасників.

Загалом Черкаське козацтво можна сміливо віднести до одного з найбажаніших і найавторитетніших на святі самодіяльних колективів та громадських об’єднань. Його представники були причетними до всіх запланованих заходів, номерів програми, організації дозвілля й відпочинку людей. Показово, що серед сотень учасників дійства траплялися люди різного віку, наймолодшому ж – ледве виповнилося 4 місяці! Позитивному результату сприяло й вдале обрання місця – мальовничий берег ставка.

Козацтво розглядає Свято вареника як важливу форму збереження народних традицій, виховання в сучасних українців вишуканих етичних норм і естетичних смаків, а головне – ствердження духовної чистоти та національної єдності. Козаки знають, що Україна живе й перемагає в серці кожного, а ще вона починається від батьківського порогу, з громадського визнання, людського пошанування.

 

Делегація ЧКТ УК вдячна Валерію Костюку за запрошення й співпрацю; щиро дякує людині, яка, доречно нагадати, неодноразово брала участь у ініціативах товариства, бувала з козаками на прифронтовому Донбасі, де словом і особистою матеріальною допомогою посилювала український волонтерський рух у тих обставинах, коли він був найбільше затребуваним.

 

Слава меценатам-патріотам!

 

Слава Україні!

 

Крайовий отаман ЧКТ УК

Віталій Чепелуха

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment