Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримало почин українських науковців

11 Июн Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримало почин українських науковців

8 червня 2018 р. на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Коліївщина 1768–1769 років. Козацько-гайдамацьке повстання на Правобережній Україні: історичні реалії та національна пам’ять». Безпосередню участь у ній взяли провідні дослідники козацької проблематики Інституту історії України НАН України, кількох кафедр ННІ історії і філософії ЧНУ імені Б. Хмельницького. У дискусійній формі було висловлено низку оригінальних поглядів на актуальні проблеми сучасної історичної науки, оприлюднено та обговорено результати досліджень, які присвячені козацькому рухові ХVIII століття.

До заходу активно долучилися козаки й берегині Черкаського крайового товариства Українського козацтва, що знайшло своє відображення в програмі конференції. Ними були висловлені погляди громадської організації на уроки Коліївщини, якими нинішнє козацтво керується у своїй діяльності.

Після обіду відбулося виїзне засідання учасників конференції в резиденцію ЧКТ УК, що знаходиться в селі Свидівок Черкаського району. Гості змогли ознайомитися з сучасними формами козацької служби, також музеєм під відкритим небом, який покликаний зберігати й нагадувати сучасникам про духовні цінності (святині) та етнографічні (побутові) традиції українського народу. Особливо приємно науковці були вражені пам’ятниками, які власним коштом спорудив крайовий отаман Віталій Чепелуха, і присвячені вони Тарасові Шевченку та Богдану Хмельницькому  360-й річниці створення Української козацької держави (Війська Запорізького), яка, як відомо, постала 1649 року.

Під час спілкування було прийнято попереднє рішення про відновлення спільними зусиллями науковців і громадських діячів Всеукраїнських історичних читань, присвячених дослідженню козацької доби історії України. Гості щиро подякували крайового отамана, усіх козаків і берегинь Товариства за велику роботу, спрямовану на збереження й відновлення пам’яток героїчної минувшини, волонтерську допомогу захисникам України на Донбасі, національно-патріотичне виховання української юні.

Слава українським науковцям-патріотам!

Слава Україні!

Прес-центр ЧКТ УК

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment