Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзначило 250-річчя Коліївщини

07 Июн Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзначило 250-річчя Коліївщини

Святкування 250-річчя Коліївщини – масштабного та найвідомішого гайдамацького повстання ХVIII ст. на Правобережжі України – одна з ключових подій громадського життя сучасної України. Причому не лише поточного року, адже, попри невдачу, виступи народних месників тривали і в наступні роки, фактично до кінця століття. Відповідно для Черкаського крайового товариства Українського козацтва – це нагода як ушанувати славних лицарів ранньомодерної доби, так і використати цю сторінку минувшини, історичну пам’ять про неї задля зміцнення національного духу нинішніх українців. А потреба в цьому очевидна, позаяк знову, як і два з половиною століття тому, доводиться зі зброєю в руках боронити свою державу, право жити на своїй землі так, як заповідали діди-прадіди.

2–3 червня 2018 р. ЧКТ УК, насамперед силами свого провідного підрозділу – Уманського коша, який очолює Герой Українського козацтва Володимир Сивак, провело Всеукраїнський фестиваль-конкурс козацької творчості імені І. Гонти та М. Залізняка «Коліївщина-250». Співзасновниками заходу виступили Уманська міська та Уманська районна ради. Основним своїм завданням організатори визначили відзначення ювілейної дати народно-визвольного повстання, вшанування пам’яті його ватажків, також популяризацію ідеології козацтва серед школярів і молоді, ознайомлення учасників та гостей з новітньою історією козацького руху мистецькими й спортивними засобами, обмін досвідом впровадження козацької педагогіки та ін. Усі присутні могли переконатися, що це завдання вдалося успішно виконати. Варто лише наголосити, що серед учасників фестивалю було багато визнаних майстрів сцени, зокрема й народний артист України, Герой України Анатолій Пономаренко.

На урочистостях в Умані ЧКТ УК було репрезентоване майже всіма своїми підрозділами. Приємно було бачити як окремих представників роїв і сотень, так і регіональні козацькі структури, які прибули чи не в повному складі. Крім того, активну участь взяло Чорноморське козацьке військо, яке очолює Анатолій Петько.

Кульмінацією заходів стало покладання квітів до пам’ятного хреста (сквер Черняхівського І. Д.), хода містом до пам’ятника І. Гонті та М. Залізняку, власне урочистості, що включали вшанування цих прославлених лицарів, бліц-візитівки переможців конкурсу-фестивалю, вручення їм нагород, виступи почесних гостей. Безпосереднє керівництво заходами здійснював Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк

.

Доречно зазначити, що цими днями ЧКТ УК провело низку інших заходів, присвячених 250-річчю Коліївщини – публічні тематичні лекції, виступи на телебаченні й радіо, участь у науково-практичних конференціях.

Серед історичних уроків Коліївщини, які козаки й берегині ЧКТ УК ретельно вивчають і опановують, – критичне ставлення до антиукраїнських міфів та легенд, поцінування національної держави як головної умови утвердження й процвітання Української нації, усебічне сприяння та підтримка сучасних захисників України.

Слава відомим і невідомим героям Коліївщини!

Слава Україні!

Прес-центр ЧКТ УК

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment