Черкаське крайове товариство Українського козацтва взяло участь в презинтації Всеукраїнського військово-цивільного проекту “Холодноярська Проща”

01 Апр Черкаське крайове товариство Українського козацтва взяло участь в презинтації Всеукраїнського військово-цивільного проекту “Холодноярська Проща”

У Черкасах відбулася презинтація Всеукраїнського військово-цивільного проекту “Холодноярська Проща”

29 березня у сесійній залі Черкаської Обласної Ради відбулася презинтація військово-цивільного всеукраїнського фестивалю “Холодноярська Проща”. На початку зібрання митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан прочитав молитву та благословив усіх присутніх на благі справи, після чого відбулася презинтація та обговорення проекту.
– «Холодноярська проща» – справді унікальний проект, – зауважив голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко . – Це духовно-психологічна реабілітація наших воїнів. Ще й в унікальному місці – Холодному Яру. Там панує дух свободи й боротьби. Сама земля надихає. Тому я дуже радий, що цей проект набуває масштабів і виходитиме на новий рівень. Зі свого боку обіцяємо його підтримувати, як це робили досі. Я також мав розмову з міністром культури України Євгеном Нищуком із цього приводу – щоби заручитися підтримкою і на державному рівні. Саме в таких масових патріотичних заходах нині є нагальна потреба.

17621677_1307468615965583_3492616243175270909_o

В презинтації проекту  взяли участь і представники ЧКТ УК на чолі з Крайовим отаманом Віталієм Чепелухою, де в своєму виступі Віталій Григорович розповів про першу холодноярську  прощу, організовану за великої участі і фінансової підтримки крайового товариства ,та запевнив в готовності побратимів- козаків до участі в організаційних питанях і цьогоріч.

17632082_1307469399298838_419899991276602505_o

Фестиваль, приурочений до свята Хрещення Руси-України, звершується під гаслом «Одне Хрещення – Єдина Церква і Єдина Держава» та має благодійний, духовно-патріотично-розвивавальний і реабілітаційно-мотивуючий характер.
СУТЬ: щорічне православне паломництво для військовослужбовців, військових священиків та їхніх родин. Ідея не нова – це данина традиції українського козацтва подорожувати бойовим товариством до святих місць. Фестиваль відбудеться за підтримки і благословення Святійшого Філарета, Патріарха Київського і всієї Руси-України та під патронатом Синодального управління військового духовенства УПЦ КП і особисто голови Управління владики Іоана, митрополита Черкаського і Чигиринського.

17635311_1307468622632249_6357765355763443897_o

МЕТА ЗАХОДУ – духовно-просвітницько-патріотичний розвиток з ребіалітаційно-мотивуючими заходами для широких верств населення на історичних, краєзнавчих, етнографічних, мистецькознавчих матеріалах, які стосуються колиски державності – Чигиринщини.
ПРОСВІТНИЦЬКА СКЛАДОВА ЗАХОДУ – Залучення науково-просвітницьких закладів та ВНЗ і проведення за їхньою участю науково-практичних конференцій, круглих столів, виставок-продажів, презентацій творів на історико-патріотичну тематику та видавництв книг з історії релігії, етнографії, краєзнавства, мовознавства тощо.
ДУХОВНА СКЛАДОВА ЗАХОДУ – Перебування в середовищі та в самому складі груп учасників проекту військових священиків, можливість безпосереднього й неформального спілкування з ними забезпечать ненав’язливість і постійність дії духовної складової під час всього фестивалю. Важливим елементом є також уділення таїнств Сповіді та Причастя на Божественній літургії в одній з локацій фестивалю – церкві св. Миколая в «Козацькому хуторі», с. Стецівка.Кульмінація фестивалю – Всеукраїнська хресна хода від Свято-Володимирського патріаршого кафедрального собору в м. Києві до пам’ятник
ІСТОРІЯ ФЕСТИВАЛЮ: вперше «Холодноярська Проща» відбулась у 2015 р. за участі Святійшого Філарета. Тоді було освячено храм Багатостраждального Петра Калнишевського на хуторі Буда. Це стало початком традиції, котру буде продовжено в 2017 р.
МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: місцем паломництва не випадково обрано Чигиринщину – колиску творення державності України через зародження визвольних повстанських рухів. А серцем і душею визвольної боротьби, символом свободи, незалежності, єднання української нації споконвіку був і залишається Холодний Яр.
ДАТА ПРОВЕДЕННЯ: 24–28 липня 2017 р.
ДЕВІЗ ФЕСТИВАЛЮ: За мир – молимося, єднаємося, боремося, перемагаємо.

Прес-центр ЧКТ УК.

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment