Черкаське крайове товариство Українського козацтва готується до звітної Ради

17 Мар Черкаське крайове товариство Українського козацтва готується до звітної Ради

Волонтерський рух відіграє важливу роль в українському суспільстві. У його структурі помітне місце належить козакам і берегиням Українського козацтва. Принцип їхньої діяльності добре відомий: “Не питай, що Україна зробила для тебе, запитай краще, що ти робиш для України”.

Увазі читачів сайту пропонуємо деякі положення конкурсної роботи (2017) МАН України учня 10-А класу Єрківської ЗОШ I–III ст. ім. Героя України В. Чорновола Катеринопільської районної ради Данііла Нікітюка, виконаної на тему “Черкаське крайове товариство у системі волонтерського руху Українського козацтва”.

Очевидно, що актуальність цієї теми зумовлена спалахом волонтерського руху в умовах новітньої російської агресії проти України. Також загальною ситуацією, що характеризується соціально-економічною нестабільністю, зниженням рівня добробуту більшості населення. Метою та науковою новизною дослідження є перший в історичній науці досвід системного вивчення ідейно-організаційних засад, практичної діяльності волонтерського руху сучасного Українського козацтва, його передової структури – Черкаського крайового товариства.

Згідно з результатами волонтерської діяльності, протягом останніх років ЧКТ УК визнано кращою козацькою організацією України, а її отамана Віталію Чепелуху призначено заступником Гетьмана УК М. Пантелюка з волонтерської діяльності. Ризикуючи безпекою, здоров’ям та життям, активісти десятки раз відвідували передній край оборони українських рубежів, доставляли продукти та все, чим могли допомогти й чого так бракувало українським бійцям в перші роки російського збройного вторгнення. Загальна сума наданої допомоги (з урахуванням усіх транспортних, ремонтних, продуктових та ін. витрат) сягнула кількох мільйонів гривень. І це без урахування волонтерської діяльності окремих полкових та районованих підрозділів, значного обсягу виконаної козаками й берегинями фізичної роботи.

Активно співпрацюючи з іншими організаціями (Черкаською єпархією УПЦ КП, Комітетом допомоги бідним та обездоленим), козаки не полишали надавати традиційну допомогу “тилу”, тобто людям похилого віку, інвалідам, ветеранам.

Насамкінець варто зазначити: 1) Дякуючи всім відомим і невідомим українським волонтерам, козаки сподіваються на набагато пліднішу співпрацю в цій царині з усіма небайдужими людьми, передусім органами державної влади та меценатами-бізнесменами; 2) Автор конкурсної роботи, козак ЧКТ УК Д. Нікітюк сам брав активну участь у волонтерській діяльності Товариства, що є показовим моментом, адже волонтерство – це не лише нагода допомагати, а й виховувати, насамперед тих, хто долучається до цієї благородної справи.

Слава українським козакам-волонтерам! Слава Україні!

Крайових хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment