Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало героїв Холодного Яру.

26 Апр Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало героїв Холодного Яру.

IMG_3628

Відомо, що реліктовий лісовий масив Холодний Яр має не лише природоохоронне, а й історичноохоронне значення. І якщо в першому випадку йдеться про 6804 га лісу в Чигиринському та Кам’янському районах Черкащини, то в другому — про набагато ширший діапазон території й подій. Зрозуміло, що в другому разі прийнято орієнтуватися насамперед на події першої чверті ХХ ст., коли чергове покоління холодноярських героїв взялося до зброї, аби захистити свій край, Україну від більшовицьких та білогвардійських орд, які надсилала Росія. Втім, героїчна історія Холодного Яру така ж довговічна як і Українська землеробська цивілізація, бо її початки сягають глибини щонайменше часів Трипільської культури (VIV тис. років до нашої ери).

IMG_3627

Цьогорічні квітневі заходи позначалися кількома особливостями. Участь у них Гетьмана УК М. Пантелюка засвідчила, що щорічне пошанування пам’яті Холодноярських героїв для Українського козацтва є одним із найбільш знакових покликань. Символічно, що в своєму виступі перед козаками-побратимами Микола Миколайович наголосив на тотожності понять “козак” і “українець”, чим засвідчив глибинну сутність козацького руху — духовне та національне самоствердження Українського народу.

IMG_3631

ЧКТ УК було представлене Черкаським полком в склад якого входять сотні: руськополянської ім. П. Дорошенка, університетської ім. Б. Хмельницького, гімназійної ім. Святослава Хороброго, Свидівоцької ім.Б.Хмельницького, , Тернівської ім. І. Сірка та першої козацької сотні, а також козаки Калниболотсього курення, Маньківського полку та інші. Козаки вшанували Героїв Холодноярської республіки, взяли участь у відкритті пам’ятника отамана першої половини ХVIII ст. Гната Голого. Більша частина дійства проходила біля гайдамацького ставу, неподалік Мотрониного монастиря. У присутності представників генеральної та крайової старшини гетьман М. Пантелюк виконав ритуал посвяти молодих козаків, серед яких були учні Єрківської ЗОСШ ім. Героя України В. Чорновола Д. Нікітюк та І. Кіяніченко. Після оприлюднення вітального наказу Крайовим отаманом ЧКТ УК В. Чепелухою відбулися показові виступи з рукопашного бою козаків та берегинь сотні ім. Б. Хмельницького.

IMG_3638

Заходи завершилися традиційною козацькою кашею, яку приготувала осавульська служба ЧКТ УК.

k5rDW-Jrwik

Поціновуючи героїв Холодноярської республіки, складаючи їм посмертну подяку, сучасне козацтво знає: їхньому керівництву не завжди вдавалося перебувати на висоті становища. Інколи чвари й суперечки перешкоджали справі, призводили до даремних жертв. Недопущення цих явищ тепер, тобто єднання українців навколо принципів, цінностей, святинь (а не звань, посад, лідерських амбіцій), означає ствердження найдорожчого – національної державності України, за яку вони, холодноярці, й віддали свої молоді життя.

Слава Героям Холодноярської Січі та Холодноярської Республіки!

Слава Українському козацтву!

Слава Україні!

 

 

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment