Уманське козацтво Черкаського крайового товариства зустрічає Владику ІОАНА.

15 Ноя Уманське козацтво Черкаського крайового товариства зустрічає Владику ІОАНА.

Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика ІОАН приїхав до Умані.

 

В Умані було освячено наріжний камінь для каплиці храму Марії  Магдалини Київського патріархату. Освячення здійснив Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика  Іоан. Цього ж дня освячено ікону образа Пресвятої Богородиці ГОРОДЕЦЬКА в храмі Покрови Пресвятої Богородиці с. Городецького, якій наступного року виповнюється 250 років з дня заснування.  Також  Владика Іоан відвідав  і будівництво народного пам,ятника Максиму Залізняку та Івану Гонті, яке здійснюється за активної участі уманського козацтва Черкаського крайового товариства, громадських активістів, небайдужих людей.

 

Уманчани збираються на толоку для будівництва пам’ятника Гонті та Залізняку

В Умані знову взялися за будівництво пам’ятника Гонті та Залізняку. Громадські активісти зібрали на толоку містян, аби побудувати фундамент для пам’ятника, висота якого буде 11 м. 

– Нам зараз в першу чергу потрібно фундамент пам’ятника обкласти каменем, – розповідає громадський активіст Сергій Алексєєв.  – Хочемо закінчити роботу в цьому році, але через брак сил можемо не встигнути. Нам зараз конче потрібні 4 каменярі та 10 підсобників. Працюємо тут кожного дня із 9 години ранку.
Неподалік пам’ятника розбитий намет. Там уманчани обідають та відігріваються. А вночі організовують чергування, аби ніхто не посмів забрати будівельне обладнання чи матеріали.

Кошти на встановлення пам’ятника збирали громадські активісти на чолі з Володимиром Сиваком та Володимиром Гончаруком. Його верхня частина – з кованої міді (на сьогодні коштує 2,5 мільйони гривень).

ДОВІДКА: У 1968 році в Умані було встановлено камінь-обітницю – мовляв, тут постане пам’ятник Гонті й Залізняку. В 1989-91 р.р. до питання знову повернулися – скульптор Іван Гончар створив ескіз та модель пам’ятника Коліївщині, які були схвалені громадськістю і 4-ма урядовими комісіями, а українська діаспора почала було збирати кошти на його спорудження. У місцевому краєзнавчому музеї досі є цей макет За задумом Гончара висота памятника має бути 11 метрів, а вершників – 4,5 метрів.                                                                                                                    

 Прес-центр ЧКТ УК Надія Селіонова.

IMG_9427

IMG_9418

IMG_9412

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment