Бойовий дух воїнам АТО піднімали піснею і козаки з Тернівки

03 Ноя Бойовий дух воїнам АТО піднімали піснею і козаки з Тернівки

Бойовий дух воїнам АТО піднімали піснею і козаки з Тернівки

Напередодні різдвяних свят отаман Черкаського крайового товариства «Українське козацтво» полковник Віталій Чепелуха та кошовий отаман Уманського козацтва полковник Володимир Сивак організували концертну бригаду з козаків Уманського, Маньківського, Христинівського полків та козацької сотні ім. Івана Сірка с. Тернівки Смілянського району. Бригада була створена спеціально для того, щоб поїхати в зону АТО й дати кілька концертів для наших бійців. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Учасниками концертної бригади стали отаман Христинівського козацького полку, полковник Степан Ковбасюк, курінний Уманського козацтва Валерій Банар, сотник Тальнівської козацької сотні ім. Івана Сірка Анатолій Шулешко, сотник Тернівської сотні, фотоспеціаліст, педагог Юрій Волинець, бунчуковий цієї сотні, писар Іван Тараненко, хорунжий Тернівського козацтва Анатолій Ткач. Тернівчани представляли співочий гурт «Терен», до якого приєднався з Христинівки Степан Ковбасюк. Акомпонував їм на баяні Валерій Банар.
У зону проведення АТО на Луганщину й Донеччину виїхали з Черкас 4 січня. Разом із козаками їхали волонтери Андрій та Альона, які були там не вперше. У Черкасах завантажили броньовану машину (колишню інкасаторську) всім тим, що люди Черкащини зібрали своїм мужнім захисникам. Уже 5 січня пополудні бригада виступала в місті Сватове Луганської області, в районному Будинкові культури. Вів концерт хорунжий Маньківського козацького полку, поет Анатолій Слободяник.

– Я виходив на сцену й насамперед вітав усіх із новоріччям і прийдешніми різдвяними святами, – розповідає Анатолій Леонідович. – У залі поміж цивільного населення було багато чоловіків у камуфляжах, у передніх рядах сиділи хлопці з автоматами. Тому й доводилося казати такі слова: «За двадцять три роки незалежності Україна ще не знала такого горя й біди. Іде війна на Сході. Сьогодні мати-Україна одна на очах у всього світу, ніби нескорена путивльська Ярославна, стоїть на високім Дніпровськім валу й пильно зорить сюди, на Схід, де в кровопролитних боях зі знахабнілим агресором наші мужні воїни відстоюють територіальну цілісність України, її соборність. І ви, воїни, захищаючи державу, захищаєте свій народ». Наші козаки виходили й заводили «Добрий вечір тобі, пане господарю». Було приємно, що зал підспівував.

Переночувавши в щирих українців у Слов’янську, концертна бригада відправилася в Дебальцеве, де половина міста перебуває під контролем бойовиків, інша – у наших вояків. По приїзді в частину комбат сказав: «На жаль, хлопці, виступати ви не будете, бо кілька годин тому загинув наш бойовий товариш, розвідник…». Черкащани-козаки запропонували бодай слово мовити мужнім воїнам. Комбат повів їх у госпіталь, де поет Анатолій Слободяник прочитав свій вірш «Ми переможем!» Там були такі слова: «Бо смерть – за смерть, і кров – за кров!..»
У наступні дні черкащани виступали на шахті «Ольховатській», в одному з гарнізонів, у Слов’янську в сьомій роті «Суми», а на Різдво – в окремому другому мотопіхотному батальйоні «Горинь», який влітку вийшов з Іловайського котла… Останній заключний концерт дали в Донецькому регіональному центрі реабілітації хворих. Упродовж трьох днів перебування на Луганщині й Донеччині наші козаки дали 7 концертів. По дорозі на блок-постах роздавали допомогу воїнам.

На Черкащину повернулися сповнені вражень.
Джерело: Нова доба

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment