Черкаське крайове товариство Українського козацтва в Яснозір’ї.

31 Июл Черкаське крайове товариство Українського козацтва в Яснозір’ї.

Козацькій сотні у с. Яснозір’ї Черкаського району – бути!

458849435Перші згадки про село Яснозір’я Черкаського району губляться в історії княжої України-Русі. Багато століть воно звалося Пожежа, у Х
ІХ ст. – Білозір’я, а в ХХ ст., коли більшовики заходилися по-новому облаштовувати адміністративний устрій українських сіл, то перейменували його на Яснозір’я (очевидно їм не сподобалася назва, що нагадувала “головного класового ворога” – білогвардійців).

Колись село було волосним центром, а ще більше знане воно своїми людьми. В ньому, зокрема, народився Герой Радянського Союзу Василь Небилиця (1910–1945). Також, у 1937 р., хоровий диригент, Народний артист УРСР (1979), письменник, професор, почесний громадянин м. Житомира Іван Сльота. У селі стояла Покровська церква. Після руйнації її комуністами тутешні мешканці ще довго зберігали з неї світлини та картини. Цікаво, що цей храм було збудовано в стилі українського (козацького) бароко, що свідчило про глибоке історичне коріння, сильні культурні традиції та, кажучи на сучасний лад, стійку національну пам’ять людей.

299157977Саме в це село 31 травня 2015 р. завітав “десант” Черкаського крайового товариства Українського козацтва (ЧКТ УК). Першопричиною стала підтримка протесту місцевих активістів намірам будівництва пташників ДП “Перемога Нова”. Проте проблема виявилася набагато складнішою. Справа в тому, що наміри з децентралізації повноважень у соціально-культурній сфері козаки вважають поспішними й такими, що суперечать актуальним завданням розвитку Української держави, створенню національного культурного продукту й протидії ідеологічним кампаніям окремих сусідніх країн, спрямованих на фальсифікацію, зневажливого ставлення до історії України. Адже це може призвести до незворотних втрат і катастрофічних наслідків у соціально-гуманітарній сфері. В оприлюдненому листі-зверненні ЧКТ УК прозвучало прохання до посадових осіб області вжити заходів проти будівництва пташників ДП “Перемога Нова”. Його було аргументовано потребою “стояти на сторожі Конституції України, гарантувати збереження національної ідентичності”.

458435984Під час зустрічі, а в сільському Будинку культури зібралося близько сотні місцевих активістів, крайовий отаман Віталій Чепелуха ознайомив присутніх яснозірців із безпосередньою метою приїзду черкаської крайової старшини. Зокрема наголосив, що Українське козацтво, як громадська організація, покликане захищати політичні, економічні та культурні (історичні) надбання народу, сприяти відродженню та утвердженню української мови, інших національних цінностей. Основним способом є самоорганізація громад на основі козацьких традицій. А це значить, що кожний громадянин України може долучитися до благородної справи: боронити від зовнішнього агресора та внутрішніх перевертнів християнську Віру, українську Націю та Державу, що, між іншим, означатиме захищати себе, свою родину, територіальну спільноту. Далі виступив крайовий писар (начальник штабу) Віктор Коваленко. Він ознайомив присутніх із нормативно-правовими (статутними) положеннями ГО УК, особливу увагу при цьому приділив процедурним питанням, які виникають, коли ідея створення козацького осередку близька до реалізації. Промови крайового хорунжого Юрія Присяжнюка та крайового бунчужного Олександра Коваленка торкалися актуальних для перспектив розвитку сучасного козацтва питань історичної спадщини та, відповідно, історії церкви. Оскільки яснозірців більшою мірою цікавили саме практичні питання, то доречним і корисним стало повідомлення сотника, районованого отамана Віктора Коломійця про річний досвід діяльності сусідньої козацької сотні з Руської Поляни. Численність та уважність присутніх, їхні схвальні оплески, що неодноразово лунали в залі, свідчили про єдність поглядів виступаючих і слухачів.
217352205
У зустрічі взяв участь сотник Українського козацтва, а нині ще й оборонець України від російської агресії, танкіст (водій-механік) 24-ї механізованої бригади ЗСУ Олег Чернов. Його короткий, але змістовний виступ присутні яснозірці зустріли з особливою теплотою. Приємно було усвідомлювати, що наші люди найбільше шанують тих, хто справді першочергово того заслуговує.

Двохгодинна зустріч не передбачала прийняття якихось рішень, але вона додала оптимізму, впевненості в тому, що козацькій сотні у с. Яснозір’ї Черкаського району бути, бо так легше боронити свої цінності та інтереси!

Слава Українському народу!

Слава Українському козацтву!

Крайовий отаман ЧКТ УК Віталій Чепелуха

Крайовий хорунжий ЧКТ УК, проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment