Черкаське крайове товариство Українського козацтва взяло участь у відзначені річниці утворення охматівськоі січі!

22 Июн Черкаське крайове товариство Українського козацтва взяло участь у відзначені річниці утворення охматівськоі січі!

Саме в день святої трійці, жашкіське козацьке товариство відзначало четверту річницю створення Охматівськоі січі та другу річницю встановлення козацького хреста на місці битви козаків з польсько- татарським військом.

Саме тут в січні 1655 році поблизу села Охматів між річками Гірський тікич та Рось у 30-градусний мороз, у місці яке потім на згадку про лютий мороз отримало виразну назву ,,дрижи поле‘‘
В облогу в чистому полі протягом декількох днів і ночей бої серед шанців із замерзлих трупів товаришів і ворогів,відбивши атаки супротивника, Хмельницький перейшов у наступ і притиснув поляків до укріплень Охматова, де стояв загін полтавського полковника Пушкаря,та під стінами Охматова розгорнулася вирішальна битва, в результаті якої зробили вагомий внесок козаки Богуна, що вирвався з обложеної Умані та допомогли Хмельницькому. У битві з обох боків полягло 15 тис. чол. У поляків не було сил рушати далі на Україну,і вони вимушені були звільнити частину території тікаючи від переслідування козаків. Польські та кримські війська зазнали великих втрат в дрижипільській битві, та не наважилися на подальший наступ. У результаті цієї битви було зупинено польсько- татарський наступ на Україну.

Тож в цих заходах,що несуть спогади про доблесть козаків, взяла участь делегація ЧКТ УК на чолі з отаманом, польовим гетьманом центрального округу Віталієм Чепелухою.

 

В своєму виступі отаман привітав присутніх з роковинами та побажав і на далі робити добрі справи на благо рідної Украіни.
В свою чергу кошовий отаман Чорноморського козацького війська Українського козацтва Василь Поліщук відзначив козацькими грамотами побратимів,що беруть активну участь в розбудові Охматівськоі козацької січі.

 


На святі лунали патріотичні українські пісні та смакували козацький куліш.

Слава українському козацтву!
Слава Україні !

 

 

Прес- центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment