Черкаське крайове товариство Українського козацтва святкує Масляницю

10 Мар Черкаське крайове товариство Українського козацтва святкує Масляницю

 

Весняне свято Масляна (Масляниця, Масниця) має багато інших назв. Серед них найбільш популярні ‒ Сирна неділя, Бабське свято, Колодій.

Причиною такого різного трактування свята, яке щоразу триває протягом цілого тижня, є його прадавнє походження. Перші згадки про нього в слов’янських народів датуються ІV ст. В Русі-Україні воно відоме з ІХ ст., тобто з моменту переходу русинів/українців до державного життя, і позначається яскраво вираженою індивідуальністю. Щодо свята Колодія, яке відзначають синхронно з іншими обрядами, то воно притаманне лише українцям і білорусам.

ЧКТ УК щорічно відзначає Масляну, проводить відповідні заходи в різних місцях, причому як у обласному центрі, так і інших містах і селах регіону. Головним почастунком на Масляну є млинці. Їх готують із різною начинкою чи просто зі сметаною. Українці привнесли до частування ще й вареники з сиром. Не зайвими на столі вважаються пиріжки. Головним напоєм зазвичай є наливка.

 

Святкування відбуваються в місцях масових зібрань людей ‒ біля шинку, корчми, нерідко на сільському чи міському майдані. Цьогоріч ЧКТ УК обрало місцем проведення свята свій офіс, що знаходиться в Південно-Західному районі Черкас. Окрім інших смачних страв, родзинкою стала традиційна козацька каша, яку приготував крайовий обозний Степан Титаренко.

 

Масляна ‒ дуже важливе свято в житті традиційної людини. Воно органічно вписувалося в річний природно-господарський цикл. Власне Масляна означала початок нового річного етапу залицянь і любощів, пошуку пари, з метою створення сім’ї, продовження роду. Не обходилося в таких випадках і без жартів, які мали серйозний підтекст. Адже ті, хто не поспішав одружуватися чи виходити заміж, створювали клопіт не лише батькам і родичам, а й усій громаді. У цей тиждень люди ніби підштовхували бобилів (холостяків) до вибору пари, соромлячи їх у різні кумедні способи. А ще це було жіноче свято. Точніше кажучи, свято «бабських вольностей». Протягом цього тижня чоловікам належало слухатися жінок, витримувати їхні збиткування.

 

У заході, очолюваному крайовим отаманом Віталієм Чепелухою, взяли участь козаки й берегині кількох сотень полку ім. Б. Хмельницького ‒ Валерій Магеррамов, Юрій і Валентина Присяжнюки, Леонід Сандига, Олена Соколюк, Вікторія Казьмирук, Сергій Коршунов, Данило Цуканов, Владислав Козлов. Вони коротко ознайомили присутніх із історією і сучасними особливостями свята, виконали концертну пісенну програму, підготували й провели обряд прощання з зимою.

Мешканці мікрорайону активно долучилися до дійства. Голова місцевого осередку самоврядування Людмила Музиченко, спільно з  козаками організували це чудове свято, взявши на себе значний обсяг роботи,та фінансових витрат.

 

Слава Україні!

 

 

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment