Черкаське крайове  товариство Українського козацтва – бажаний гість у школах і університетах Черкащини

05 Сен Черкаське крайове  товариство Українського козацтва – бажаний гість у школах і університетах Черкащини

 Живемо в динамічний час. Суспільні зміни настільки швидкі, що ми відчуваємо їх чи не щодня. Ще рік тому, вітаючи учнів, студентів, усіх освітян Шевченківського краю з Днем знань, козаки й берегині ЧКТ УК керувалися не лише щирими почуттями, шляхетними намірами, а й усталеною протягом багатьох-багатьох років традицією. І ні в кого особливо не викликала сумніву сама форма Урочистої лінійки, на якій кожен першокласник (першокурсник) мав відчути себе іменинником, зокрема й тому, що в святі брали участь представники влади, політики, бізнесмени, громадські діячі, спортсмени, митці, ветерани, бійці ООС (АТО). Сьогодні ж ситуація змінилася майже на протилежну. Дещо несподівано всі заговорили про анахронізм лінійки, мовляв, це пережиток совєтської доби. ЧКТ УК підтримує інновації. Як демократична за своїми світоглядними пріоритетами громадська організація, визнає, що головною турботою в ці перші дні навчального року мають бути здоров’я, інтереси, святковий настрій дітей, юнаків і дівчат, а не одноденний піар можновладців і славолюбців.

Проте свято не буває без гостей, привітань і подарунків. У цьому відношенні освітні традиції зберігають значний виховний потенціал. Цьогоріч визначаючи своє ставлення до участі в заходах з нагоди першовересневого дзвоника, крайове козацтво мало за дороговказ принцип доцільності суспільно-корисної співпраці Товариства і освітян для людей, насамперед дітей. Його критерієм стали персональні запрошення до навчальних закладів, які, зрозуміло, не обмежені одним днем на рік.

Серед інших старшин та козаків, учнів і студентів, учителів і професорів Черкащини привітали: крайовий отаман Віталій Чепелуха (Черкаська загальноосвітня санаторна школа-інтернат), крайовий хорунжий Юрій Присяжнюк (Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького), крайовий обозний Степан Титаренко (Руськополянська середня школа №2), полковий отаман Валерій Магеррамов (Черкаська загальноосвітня школа №22). Схожі акції пройшли по всій області, де активно діють козацькі осередки – на Уманщині, Христинівщині, Маньківщині, Катеринопільщині, Смілянщині, Чигиринщині. Форма їхньої безпосередньої участі була здебільшого завчасно визначена колективами навчальних закладів. Окрім власне урочистостей, прихід козаків у школи та університети був покликаний пожвавити волонтерський рух, також – підготовку до українських національних свят, що припадають на 14 жовтня.

Як відомо, багато членів ГО Українське козацтво самі є освітянами. Товариство щиро вітає своїх побратимів-інтелектуалів, які роками-десятиліттями працюють в цій важливій для країни галузі, бажає їм Господнього благословення, здоров’я, нових позитивних емоцій та творчих злетів на благо Держави, Нації, Людини.

Миру й перемог вам, українці!

 

 

Крайовий отаман ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment