Черкаське крайове товариство Українського козацтва вітає громадян України з Днем Державного Прапора!

24 Авг Черкаське крайове товариство Українського козацтва вітає громадян України з Днем Державного Прапора!

23 серпня українці відзначають національне свято – День Державного Прапора України. На загальнодержавному рівні його встановлено в 2004 р. Церемонію урочистого підняття національного стягу в цей день запроваджено дещо пізніше – в 2009 р.

Нагадаємо, що прапором є графічне зображення незалежної країни та її вільних громадян. Полотнище зображає певну комбінацію кольорів і символів, з допомогою який ідентифікується держава (нація). В Україні державним прапором є стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів; співвідношення ширини прапора до його довжини 2:3. Уперше ці кольори використовувалися в середньовічній Русі-Україні, зокрема в добу Галицько-Волинської держави та Великого князівства Литовського. Попри дискусії, які дотепер ведуться з приводу правильного розміщення кольорів на прапорі, історики вважають, що синя смуга у верхній частині траплялася в минулому набагато частіше.

Новітнього сакрального значення синьо-жовтий прапор, як ключова видима ознака України, набув під час Помаранчевої революції 2004 р., Революції Гідності 2013–2014 рр., а остаточно – в роки Національно-оборонної війни проти російського агресора. Героїзм, мужність, самопожертва бійців добровольчих батальйонів, ЗСУ, спеціальних військ, також волонтерів остаточно ствердили в серцях українців велич і незламність духу, який репрезентує обрана національна символіка.

23 серпня поточного 2018 р. козака й берегині ЧКТ УК взяли участь в урочистій церемонії підняття державного прапора в Черкасах. Водночас вони організували й провели вулицями обласного центру автопробіг, що мав за мету популяризацію української національно-державної символіки, формування та ствердження в людей патріотичних почуттів, зміцнення в них віри у нашій перемозі над агресивними намірами кремлівських верховодів.

Приємно, що черкасці, мешканці всього Шевченківського краю позитивно відгукуються й підтримують такі акції. Під час спілкування вони солідаризуються з козаками, дякують козацькій старшині за зусилля, спрямовані на розбудову нації, держави, громадянського суспільства. Це додає оптимізму та наснаги й самим громадським активістам.

Нехай мир і злагода панують у нашому спільному домі – Україні! Нехай згинуть воріженьки, а українство панує «у своїй сторонці» на засадах християнської любові, добра та взаєморозуміння. Нехай кожен день додає нам енергії, наснаги й упевненості в завтрашньому дні!

З Днем Державного Прапора України!

Слава захисникам України й вічна пам’ять кожному, хто віддав своє життя за її свободу, державність і процвітання!

 

Слава УКРАЇНІ!

 

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment