Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзвітувало за роботу в 2017 році

25 Фев Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзвітувало за роботу в 2017 році

 

24 лютого 2018 р. Черкаське крайове товариство Українського козацтва провело планову звітну раду. На ній мова йшла про службу (діяльність) членів організації протягом 2017 року. Участь у заході взяло понад 70 осіб українського регіонального лицарства, які представляли фактично всі існуючі на сьогодні підрозділи, також – запрошені гості.

Згідно з  традицією, козацька рада розпочалася з молитви, яку відслужили священики Черкаської єпархії УПЦ КП о. Василь та о. Ігор. У короткій проповіді вони закликали козацтво, громадян, усіх людей доброї волі гідно шанувати борців за Українську справу щоденними молитвами, збереженням історичної пам’яті та величними справами. Учасники ради поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні, стели Українському козацтву всіх часів.

 З доповіддю на раді виступив крайовий отаман Віталій Чепелуха. Він окреслив загальний обсяг зробленого за рік, подякував козакам і берегиням Черкащини за службу, назвав тих, хто безпосередньо відзначився в громадській роботі. З особливою пошаною отаман привітав козаків, які зробили справді значний внесок в Українську національну справу, у розвиток Українського козацтва Шевченківського краю та всієї України. Насамперед це полковник УК Степан Григорович Ковбасюк та осавул УК Анатолій Васильович Шулежко, які цими днями відзначили свої ювілеї – 70 та 55 років відповідно.

В обговоренні доповіді участь взяли крайовий хорунжий Юрій Присяжнюк, кошовий отаман Володимир Сивак, полкові та сотенні отамани Валерій Магеррамов, Петро Карпенко, Василь Кураш, Віктор Коломієць, Анатолій Шулежко, Людмила Мудра та інші. У виступах основні акценти звернуто на участь товариства у Всеукраїнській грі “Сокіл” (“Джура”), функціонування в області козацьких класів (у перспективі – шкіл), проведення в літню пору козацького вишколу учнівської молоді, роботі в засобах масової інформації та в мережі Інтернет, відзначення ювілеїв – 250-ї річниці народного (козацького) повстання під проводом М. Залізняка та І. Гонти (Коліївщини) та 100-ї річниці Руськополянського народного хору, що припадають на червень поточного року. Діяльність крайового отамана та старшини одноголосно визнано “задовільною”.

Рада затвердила план роботи, визначила формат участі товариства в заходах на 2018 р., вирішила актуальне кадрове питання (Ростислава Смілянця обрано крайовим скарбничим).

Окрему увагу приділено питанням участі козацтва в громадсько-політичному житті суспільства й держави, ставленню до співпраці з християнськими конфесіями, Чорноморським козацтвом, яке хоча й має окрему організаційну структуру, проте також належить до українського лицарства, зі Спілкою офіцерів України. Усі виступаючі підтвердили думку, що Українське козацтво зацікавлене в тісній взаємодії з громадськими та церковними структурами, органами державної влади, якщо вона (співпраця) спрямована на збереження суверенітету та державної незалежності України, пронизана українським духом, демократичними цінностями, європейськими перспективами Української нації.

“Позитивним” голосуванням рада підтвердила повноваження крайового отамана, генерала-отамана УК Віталія Чепелухи, також отаманів, які напередодні отримали підтримку своїх побратимів на сотенних звітних радах. Було зачитано святковий наказ.

Насамкінець учасники заходу висловили щиру вдячність крайовому  обозному  Степану Титаренку та його підрозділу за смачний козацький куліш.

Слава Українському козацтву!

Слава Україні!

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment