Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримує заходи на вшанування пам’яті В. Чорновола

07 Дек Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримує заходи на вшанування пам’яті В. Чорновола

 

24 грудня 2017р. В’ячеславу Чорноволу виповнилося б 80. Як правильно сьогодні потрібно уявляти й пам’ятати цю особистість, справді непересічну постать української історії, таємнича загибель якої 25 березня 1999 р. в автомобільній катастрофі під Борисполем і дотепер залишає більше запитань, аніж дає відповідей? Думаю, насамперед як патріота, громадянина, державника, совісну й принципову людину, справжнього Українця.

 

Український політик, журналіст, публіцист, літературний критик, один із керівників руху опору московській комуністичній диктатурі, політичний в’язень з «багаторічним стажем». Поряд із іншими діячами він започаткував в Україні рух шістдесятників та дисидентів. Харизматичний лідер і прекрасний організатор – йому випало очолювати багато громадських, політичних та державних структур, зокрема й Народний Рух України. У 1990-х рр. – Народний депутат України. Ініціатор прийняття Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990) та Акта проголошення незалежності України (24 серпня 1991). Був кандидатом у Президенти України – чи не єдиний у цьому статусі, за яким у людей збереглася велика повага й ностальгія. Людина, яка фактично не мала нагород, але вони наздоганяли її. Звання Героя України Чорноволу буде присвоєно в 2000 р., посмертно.

5 грудня ЧКТ УК підтримало ініціативу гідно відзначити на Черкащині, зокрема в обласному центрі, 80-і роковини від народження В. Чорновола. З цієї нагоди в Черкаській міській раді, за головування Анатолія Бондаренка, відбулася нарада, за участю науковців та громадського активу. Від Українського козацтва участь у засіданні взяв Юрій Присяжнюк, який вніс конкретні пропозиції, передусім ті, які стосуються діяльності освітньої галузі.

Прийнято рішення про проведення 21 грудня урочистих зборів, також про упорядкування іменного парку по однойменній вулиці (зі встановленням пам’ятника В. Чорноволу), виготовлення й розміщення по місту муралів (сучасних фресків), рекламних щитів, навчально-виховних уроків із відеотеками.

Чим далі відходить від нас доба Чорновола, тим виразніше розуміємо, кого насправді втратив український народ напровесні 1999 року. Маємо впевненість, що з роками масштаб пошанування Чорновола зростатиме, адже реальна велич цієї постаті стає зрозумілою лише сьогодні. Як справедливо зазначив професор Віталій Масненко, якщо раніше Черкащину називали Землею Богдана і Тараса, то тепер і В’ячеслава.

Слава Великою Українцю В’ячеславу Чорноволу!

Слава Україні!

 

Крайовий отаман ЧКТ УК Віталій Чепелуха.

 

 

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment