Черкаське крайове товариство Українського козацтва провело низку заходів до Дня Українського козацтва на Уманьщині.

16 Окт Черкаське крайове товариство Українського козацтва провело низку заходів до Дня Українського козацтва на Уманьщині.

ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА м. УМАНЬ

14 жовтня щорічно відзначається День українського козацтва (згідно Указу Президента України від 7 серпня 1999р.). Козацтву належить особливе місце в історії України та в історичній пам’яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст.

Свято Покрова Пречистої Богородиці з давніх давен зміцнювало в душах козаків надію на опіку і заступництво Матері Бога Живого.

День Покрова, святкується в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами про тих, хто відійшов в інший світ, з урочистими загальними зборами козаків, з загальними трапезами.

Низка заходів відбулись цьогоріч і на Уманьщині , під керівництвом Кошового отамана Уманьського полку Володимира Сивака.

Уманський кіш, Самооборона та інші громадські патріотичні організації приєднались до святкування Дня українського козацтва.

 

Старовинне місто Умань славиться не лише талановитими і роботящими людьми, у своєму вітальному слові говорив кошевий отаман Володимир Сивак , а й чудовим парком «Софіївка» чи могилою хасидського Пророка, важких фінансово – економічних та політичних умовах відроджують, бережуть і примножують славу козацтва. Він  щиро зичив присутнім бути гідним слави наших предків – козаків і не забувати про їх безкорисливу самопожертву в ім’я твого життя.

 

 

Разом із нашим кошових духівником, отцем Миколаєм була проведена святкова служба в Городецькій церкві (якій нещодавно виповнилось 250 років), і без якої не відбувається жодне козацьке свято.

Також в цей значимий для всього українського народу день, до лав Українського козацтва був прийнятий 5 клас Дмитрушківської школи, Уманьського району,

Козачата, вступаючи в лави сотні ім.Івана Гонти, присягли любити свою країну, бути добрими, чесними, справедливими та слідувати загальнолюдським моральним законам та законам України, дотримуватись вимог статуту сотні та традицій Українського Козацтва.

Діти прийняли присягу перед Богом і собою, у якій присяглися до останнього подиху служити з честю та гідністю козацтву і Богові, Україні й своїм товаришам-козакам, захищати недоторканність кордонів нашої країни.

А також для дітей козаки організували майстер клас – по ознайомленню із зброєю, яка сьогодні є в руках українських захисників.

Щиро вітаємо наших козачат, їх батьків та наставників, а також всіх українців та захисників нашої Батьківщини!

Слава Українському козацтву!

Слава Україні!

Крайовий отаман ЧКТ УК Віталій Чепелуха.

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment