Черкаське крайове товариство українського козацтва на сторінках газети Черкаського краю.

10 Апр Черкаське крайове товариство українського козацтва на сторінках газети Черкаського краю.

Крайове козацтво закликає до ініціативи й оптимізму

Автор  ай

В Черкасах відбулася звітна рада крайового товариства Українського козацтва. В її роботі взяли участь уповноважені делегації Уманщини, Христинівщини, Смілянщини, Канівщини та інших регіонів.

У звіті крайового отамана Віталія Чепелухи, виступах крайової, полкової та районованої старшини було дано критичну оцінку зробленому, окреслено найближчі перспективи і стратегію подальшої діяльності організації. До вже традиційних форм роботи, а саме волонтерської допомоги бійцям АТО, дітям-сиротам та інвалідам, національно-патріотичного виховання, популяризації народних традицій, творення національної пам’яті, у звітному періоді додалися нові справи, зокрема участь козаків і берегинь у науково-просвітницьких заходах, пов’язаних із відзначенням 100-річчя Української революції 1917-1921 років.

За останній рік черкаське козацтво зросло кількісно й якісно. Ряди організації попов­нили демобілізовані з лав Збройних сил захисники України, ветерани правоохоронних органів, також священики, освітяни, чимало учнівської та студентської молоді. У козацтві черкащан приваблювали українські культурні цінності, нагода долучитися до когорти оборонців української землі, демократія особистих взаємин. У свою чергу товариство прагнуло максимально враховувати потенціал козаків і берегинь, адже його ключова мета — сприяти розкриттю індивідуальних здібностей кожної людини.

Козаки обговорили питання поглибленої співпраці з патріотичними силами — Черкаською єпархією УПЦ КП, Спілкою офіцерів України. Принагідно висловили вдячність управлінню освіти і

науки Черкаської ОДА, його керівнику Валерію Данилевському за спільні кроки, спрямовані на поширення козацького руху в навчальних закладах краю.

Серед підрозділів ЧКТ УК із кращого боку було відзначено службу козаків ГО «Козацтво Маньківщини» (отаман Петро Карпенко), Свидівоцької сотні (Олег Чепелуха), Руськополянської сотні (Вік­тор Коломієць), Тернівської сотні (Анатолій Шулежко), Калниболоцького куреня (Василь Кураш).

Схвально оцінивши діяльність крайового отамана та старшини ЧКТ УК за звітний період, українські козаки звернулися до жителів Черкащини з закликом давати по-лицарськи гідну відповідь на виклики часу, тримати ініціативу в своїх руках, стверджувати життєвий оптимізм.

Юрій ПРИСЯЖНЮК,

професор історії, радник гетьмана УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment