Черкаське крайове товариство Українського козацтва і Черкаська обласна організація «Спілка офіцерів України» вважають неможливим подальше відзначення професійних свят українськими військовими тотожно Російській Федерації, яка веде проти України гібридну, різнопланову війну.

16 Мар Черкаське крайове товариство Українського козацтва і Черкаська обласна організація «Спілка офіцерів України» вважають неможливим подальше відзначення професійних свят українськими військовими тотожно Російській Федерації, яка веде проти України гібридну, різнопланову війну.

УКРАЇНА – НЕ РОСІЯ, ОСОБЛИВО, КОЛИ ЙДЕТЬСЯ ПРО ВІЙСЬКО 

 В умовах військової, економічної та інформаційної агресії, яку Російська Федерація здійснює сьогодні щодо України, нагальною є проблема ментально-світоглядної незалежності від загарбника, консолідації суспільства, серед іншого, навколо власного історичного минулого, національних цінностей та традицій.

У прагненні зробити українців покірними слугами імперії, Москва протягом століть запроваджувала на наших землях свою культуру, маніпулюючи правдою, змінювала на догоду собі нашу свідомість. Так, джури ставали «кадєтами», а козаки – «казаками».

До знищення всього українського особливо доклалася диктатура російських комуністів (більшовиків), яка мало не встановила новий календар, у якому все життя підкорених народів мало трактуватися від початку захоплення нею влади.

Більшовики відкинули знаменні дати, свята, з якими були пов’язані традиції поневолених ними народів і, натомість, запровадили нові, хай навіть вигадані дати, як от 23 лютого, для обов’язкового відзначення на всій території Радянської імперії.

Якщо для сучасної Росії в її прагненні стати неоімперією закономірно успадковувати весь той гамуз штучних свят і традицій, що лишився їм у спадок від радянської влади, то для України питанням життя і смерті, перемоги і поразки, миру і війни є вихід із ментально-світоглядної залежності від трьохсотрічного колонізатора й теперішнього агресора.

Перший крок на шляху відмежування від агресора Українським інститутом національної пам’яті вже зроблено – підготовлено проект Закону щодо перегляду державних свят. Але те, що в цивільному житті доречно піддавати дискусії, давати час на запровадження, у війську має особливе, загострене значення.

Психологічна підготовка воїна є одним із найважливіших видів його бойової підготовки. Без готовності бійця виконати наказ за будь-яку ціну, хай власного життя, його загальна військова вправність значно знецінюється.

Складовою психологічної підготовки воїна є професійні військові свята. Вони відіграють в його житті важливе значення, підносять його дух, гордість за військо, в якому служать і товариші, з якими він здатен йти до кінця. Тому й ставлення до таких свят має бути досить серйозним – вони мають культивуватися суспільством і керівництвом країни. В іншому разі будемо мати несвідомого громадянина, призваного до лав Збройних Сил України, або військового-найманця, якому однаково кому служити, аби гроші платили.

Так, ще за кілька місяців до вторгнення Росії у Крим, Військово-Морські Сили України змушені були з подачі президента В. Януковича відзначати своє професійне свято, проводити парад із майбутнім агресором. Ця подія, за визнанням очевидців захоплення Криму в 2014 р., стала, серед іншого, стримуючим чинником у протидії окупанту, більше того – ствердила в українських військових саму думку щодо співпраці з ним!

З огляду на зазначене, Черкаська обласна організація «Спілка офіцерів України» і Черкаське крайове товариство Українського козацтва вважають неможливим подальше відзначення професійних свят українськими військовими тотожно Російській Федерації, яка веде проти України гібридну, різнопланову війну, і закликають:

– органи центральної державної влади України: запровадити відзначення професійних військових свят у Збройних Силах, інших силових відомствах України виключно на засадах національної пам’яті і традицій українських збройних формувань;

– органи регіональної державної влади і місцевого самоврядування, командирів військових частин, підрозділів прикордонної служби: на час запровадження нових дат відзначення професійних військових свят утриматися від святкування тотожно російським;

– засоби масової інформації, громадські організації: проводити просвітницьку роботу щодо історії насадження серед українців чужинських свят і, водночас, запровадження національно-патріотичних професійних свят в Українському Війську.

Слава Україні! Слава Українському Війську!

 

Черкаська обласна організація «Спілка офіцерів України»

Черкаське крайове товариство Українського козацтва

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment