Черкаське крайове товариство Українського козацтва – активно працює в районах.

23 Ноя Черкаське крайове товариство Українського козацтва – активно працює в районах.

     Команда “Богданові нащадки” (школярі Кривих Колін) запросила до себе на козацьке свято “Степових лицарів” (школярів Вікнинського НВК).  Супроводжував “Степових лицарів” отаман Колниболотського курення Українського козацтва, директор вікнинської школи, Василь Іванович Кураш. Тут працюють і навчаються наші однодумці. А директор, і отаман Кривоколінівської сотні  Людмила Миколаївна Мудра, взагалі великий молодець. Кожного разу організовує для дітей чудові святф. Кривоколінська школа – велика, світла, простора, стіни прикрашені не фотокопіями, а справжніми картинами,то дорослих художників, то роботами дітей. Маленький, але надзвичайно інформативний і дуже затишний шкільний музей: є тут і піч, і колиска з дитиною (лялькою), і артефакти трипільської, черняхівської культур, скіфів, колекція монет. Недарма цей музей входить у четвірку кращих музеїв Тальнівщини.  На другому поверсі галерея гетьманів – великі портрети українських гетьманів з коротким описом їхніх звитяг. Величезний спортзал, їдальня, і скрізь тепло й затишно. Є, навіть, куточки для відпочинку з м ’якими кріслами, телевізором та невеличкими оранжереями навколо них. За школою – сучасний спортивний майданчик, двох напрямків – для менших і старших дітей.

Захід під назвою “Козацькому роду нема переводу” розпочався з огляду стройової підготовки кривоколінської школи. Загальну симпатію глядачів і жюрі завоював рій Івана Богуна. Прозвучав гімн, внесли козацький стяг та прапор України. Директор школи Людмила Мудра привітала всіх гостей, і  Генерал-хорунжий Українського козацтва Володимир Сивак теж привітав усіх зі святом, подякував Людмилі Мудрій за активну і плідну роботу у галузі розвитку козацької педагогіки та вручив її з цього приводу грамоту.  Далі відбулось урочисте посвячення у джури (хлопчиків) та дани (дівчаток), а також переведення маленьких кривоколінських козачат у старші паланки. Діти підходили по черзі до священика та представників Уманського козацтва: цілували хрест, шаблю та козацький прапор навколішки, виголошували клятву: “Служу українському народу та українському козацтву”.

“Обіцяю вивчати історію України, рости чесним, сумлінним, слухняним, наполегливо і старанно вчитися, ввічливо і з повагою ставитися до вчителів, шанувати культуру свого народу.” Приклад зразкової козацької поведінки генерал-хорунжий подав школярам на сцені, вітаючи з посвятою, він хлопчикам тис руку, а дівчаткам цілував. На згадку про членство в козацькій родині діти отримали пам ’ятку та жовто-блакитний шалик.  Під кінець урочистостей отець Василь усіх окропив і благословив свяченою водою.

Потім почалися звіти художньої самодіяльності, вікторини та змагання. “Степові лицарі” заспівали власну пісню  про свої походи та велотури ─ на Переяслав-Хмельницький, Канів, Моринці, як Січ та Говерлу підкорили, а у спортивних змаганнях вони виявилися найсильнішими у перетягуванні канату. І діти, й учителі залишились задоволені святом. Усіх пригостили смачною козацькою кашею і щедро роздали подарунки учасникам. Перемогу в загальному заліку здобули “Богданові нащадки”, друге місце розділили “Степові лицарі”та “Червона калина”, а третє дісталося “Берегиням”.                                                                                                                                     За традицією Василь Кураш запросив  сфотографуватись біля монумента Тараса Шевченка, що стоїть на території кривоколінської школи, та відвідати місцеву церкву Воскресіння Христового (Київського патріархату).

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment