Міжнародна Велика Рада Українського козацтва в Черкасах

25 Окт Міжнародна Велика Рада Українського козацтва в Черкасах

За останні роки, в умовах цинічної окупації частини українських територій Російською Федерацією, на тлі зростання інтересу громадян України до національних цінностей, європейських стандартів життя, відбулося помітне пожвавлення козацького руху. Його представники пояснюють збільшення своїх рядів активізацією демократичних процесів, формуванням в Україні громадянського суспільства.

111

15 жовтня у Черкасах, з ініціативи Гетьмана Українського козацтва Миколи Пантелюка, на базі Черкаського крайового товариства УК відбулася Міжнародна Велика Рада. Час і місце її проведення вибрані були не випадково, адже на переддень, 14 жовтня, припадають великі релігійні (християнські), народні та національні свята: Покрова Пресвятої Богородиці, День Українського козацтва, День Української повстанської армії, День захисника України. Урочистості на Черкащині мають особливу вагу тому, що цей регіон є визнаним історичним козацьким краєм. Протягом ХV–ХVІ ст. власне тут виникали перші козацькі поселення (слободи та хутори), героїчно боронили свою землю численні козацькі загони, а в середині ХVII ст. – на історичну арену вийшла уславлена між монархами постать гетьмана Б. Хмельницького.

74

Сучасне Українське козацтво є правонаступником історичних гілок козацтва, що на рубежі 1980–1990-х рр. згуртувалися на засадах відновлення державної незалежності України, її ствердження та розбудови. Проведення Ради в Черкасах дало можливість звірити ідейно-світоглядні орієнтири, на яких функціонує ця авторитетна, масова громадська організація, визначити перспективи її подальшої діяльності.

69

Підвищена увага до ЧКТ УК мотивована тією обставиною, що в 20142015 рр. ця регіональна структура надала найбільшу серед козацьких організацій України волонтерську допомогу фронту. Козаки й берегині Черкащини підготували та відправили українським бійцям, які стримують російсько-терористичні війська, десятки автомобілів матеріальної допомоги, що оцінюється мільйонами гривень.

84

Здобутки козаків-активістів не в останню чергу спричинені їхньою тісною співпрацею зі священиками різних християнських конфесій, передусім УПЦ Київського Патріархату. Доречно нагадати, що Головою Синодального Управління духовно-патріотичного виховання у ЗСУ та інших військових формуваннях України в УПЦ КП є митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, що видимо підносить статус Шевченківського краю як центру консолідації сучасних патріотичних сил країни.

img_1121

Учасники Ради наголошували: сьогодні Українське козацтво чимало працює в царині національно-патріотичного виховання. Цей складний процес ґрунтується на українській національній ідентичності вихователів та наставників, чіткій термінологічній визначеності, послідовності та системності, що допомагає українцям по-справжньому відчувати себе історично давнім, культурно самобутнім, величним народом.

Міжнародна Велика Рада обговорила звернення до вищих органів/посадовців держави щодо українського статусу окупованого Донбасу. Було розглянуто й затверджено проект спорудження в Черкасах пам’ятної стели Козацької Слави, інші питання. Гетьман, старшина і всі козаки та берегині сподіваються, що в такий спосіб вдасться не лише гідно вшанувати пам’ять борців ранньомодерної (козацької) доби, уродженців Звенигородщини, Канівщини, Уманщини, легендарного Холодного Яру, багатьох інших регіонів України та діаспори, а й згуртувати людей навколо духовних (християнських) святинь, національних пріоритетів.

Згідно з наказом Гетьмана УК М. Пантелюка, ряд старшин та козаків отримали чергові козацькі військові звання та нагороди.

Українське козацтво закликає і все від нього залежне робить для духовного та  національного єднання Українського народу на основі конструктивного діалогу державних діячів, духовенства, широких кіл громадськості, усіх небайдужих громадян.

 

Радник Гетьмана УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment