ЧЕРКАСЬКЕ КРАЙОВЕ ТОВАРИСТВО УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА На Катеринопільщині вшановували соту річницю з дня смерті Семена Гризла

09 Мар ЧЕРКАСЬКЕ КРАЙОВЕ ТОВАРИСТВО УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА На Катеринопільщині вшановували соту річницю з дня смерті Семена Гризла

3 березня в Катеринополі вшановували славетного отамана Вільного козацтва, уродженця селища Семена Гризла. Цього дня виповнилось 100 років з дня загибелі Семена Григоровича.

 

Семен Гризло народився 1887 року в Кальниболоті (сучасному Катеринополі). Під час української революції 1917-1921 років був отаманом Кальниболотського куреня Вільного козацтва, отаманом Звенигородського коша, генеральним осавулом, полковником Вільного козацтва, сотником Армії УНР, з 1919 року — повстанським отаманом, що боровся проти більшовиків. У кінці 1917 — на початку 1918 рр. під його проводом було до 20000 козаків. На кінець 1920 р. його загін (спільно із відділом Цвітковського) нараховував до 4000 бійців. Загинув Гризло у бою 1921 року на Катеринопільщині. Похований у Звенигородці на старому цвинтарі. Точне місце поховання невідоме.

Вшанувати героїчного отамана прийшли земляки та з’їхались гості з усієї Черкащини. Прибули й представники Українського козацтва. Урочистості відбулися біля пам’ятника Гризлу поруч Катеринопільського ліцею. Вела захід Ірина Засунько — співробітниця місцевого будинку культури. Мітинг розпочався з виконання гімну України. До пам’ятника поклали квіти. Діти поставили запалені лампадки.

 

Відкрив захід голова Катеринопільської громади Володимир Коваленко, який нагадав усім про роль Семена Григоровича та визвольної боротьби в українській історії.

Заупокійну молитву на честь загиблих українських визволителів прочитав отець Іван Юрків (Православна церква України).

Далі своїми роздумами  про вітчизняну історію, визвольні змагання, Вільне козацтво та повстанський рух поділились Віталій Чепелуха (крайовий отаман Черкаського крайового товариства Українського козацтва), Юрій Присяжнюк (радник гетьмана Українського козацтва, професор історії), Володимир Сивак (отаман Уманського коша), Василь Музика (Монастирищенське козацтво), Василь Кошельник (Христинівське козацтво), Сергій Кононенко (боєць АТО, волонтер, викладач), Василь Кураш (Катеринопільське козацтво), Анатолій Федоренко (вчитель-пенсіонер), Максим Човник (ліцеїст) та ін. Майже в кожному виступі мовці наголошували, що визвольна війна проти російської окупації в Україні й досі триває, про що свідчать події на Донбасі та в Криму. В цьому контексті звитяга отамана Гризла має стати прикладом для кожного українця.

 

Від звенигородської ГО «Пам’ять» (під керівництвом Юрія Лисогора) катеринопільчанам передали дві меморіальні плити, приурочені постаті Семена Григоровича. Згодом вони будуть встановлені в селищі.

На честь повстанського отамана народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Калниболотський курінь» (керівник Василь Сафтенко) заспівав пісню Січових Стрільців «Червона Калина».

На завершення мітингу учасники гуртом виконали молитву за Україну («Боже Великий Єдиний, нам Україну храни!»).

Хочеться вірити, що Семен Григорович духовно був присутній на цьому заході, бачив, чув, що його справа, боротьба не були марними. Історичну справедливість, пам’ять відновлено!

Тетяна ІВАШКЕВИЧ

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment