Черкаське крайове товариство вшанувало пам’ять українців ‒ жертв геноциду-Голодомору 1932, 1933 рр. козацтва

24 Ноя Черкаське крайове товариство вшанувало пам’ять українців ‒ жертв геноциду-Голодомору 1932, 1933 рр. козацтва

 

Черкаське крайове товариство Українського козацтва категорично засуджує злочини московської комуністичної влади проти всіх людей, незалежно від їхньої релігійної, соціальної, національної приналежності, а насамперед її нелюдську жорстокість щодо Українського народу, який став жертвою відразу кількох Голодоморів ‒ 1921‒1923, 1932, 1933 та 1946‒1947 років. Мільйони людей, зокрема й сотні тисяч дітей, пішли з життя лише тому, що черговою забаганкою червоного на той час Кремля, у його намірах встановити тоталітарний режим, стала конфіскаційна хлібозаготівельна політика.

ЧКТ УК підтримало рішення Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв голодомору (голова Любов Майборода), також органів місцевого самоврядування про заходи, які покликані спільно скласти шану померлим у Голодоморах українцям, організованих ленінсько-сталінською владою. Для цього вирішено було всебічно підтримати акцію «Запали свічку пам’яті», на одну хвилину призупинити рух транспорту. І хоча цього року в Черкасах очільники державної влади та органів місцевого самоврядування вшанували жертв Голодоморів покладанням квітів до пам’ятних знаків і хвилиною мовчання о 10.00, громадський актив, козацтво Шевченківського краю не відмовилося від Всеукраїнської акції, яка вже традиційно починається о 15.00 і завершується на Соборній площі Черкас запаленням поминальних свічок.

Від ЧКТ УК участь в акції взяли Юрій Присяжнюк, Леонід Сандига, Станіслав Семенов, Юлія Дзюра та Валентина Присяжнюк. Разом із представниками інших громадських організацій вони пройшли центральною частиною міста, у коротких публічних зверненнях оприлюднили власне бачення як самої найтрагічнішої сторінки української історії, так і своє розуміння тих уроків жахливого мору людей голодом, які мають засвоїти нинішні покоління української спільноти.

Важливо відмітити, що на Соборній площі Черкас до учасників дійства долучилися десятки небайдужих громадян, також керівники Черкаської обласної державної адміністрації та Черкаської міської ради. У своїх промовах усі були одностайні в потребі гуртувати український загал навколо історичної пам’яті з метою недопущення схожих рецидивів у майбутньому. Якраз Всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті» й покликана виконувати таку місію. ЧКТ УК закликає громадян України, посадовців усіх рівнів перетворити цей захід на масове національно-об’єднуюче дійство вже наступного року.

Вічна пам’ять жертвам геноциду-Голодомору!

 

Слава Україні!

 

 

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment