Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзначило 250-річницю Коліївщини.

12 Июн Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзначило 250-річницю Коліївщини.

250-ту річницю Коліївщини урочисто відзначили в місті Умані. Коліївщина — відповідь на соціальний, релігійний та національний гніт українців з боку Речі Посполитої на Правобережній Україні. Ці події Коліївщини несуть пересторогу усім ворогам української нації: окупантам, агресорам і українофобам, котрі посягають на прагнення українців мирно жити на своїй, Богом даній, землі”.

 

Уманське козацтво Черкаського крайового товариства Українського козацтва до цієї дати організувало літературно-історичний конкурс  ,,250-річчя Коліївщини”

 

Рішення спрямоване на активізацію патріотичного виховання української молоді та збереження пам’яті про визвольну боротьбу українського народу. Також, за переконанням авторів документу, він сприятиме формуванню єдності української нації.

“Популяризація національних героїв, якими й були гайдамаки, мусить бути невід’ємною складовою державної політики з національно-патріотичного виховання. Виховання молоді на засадах шанування історичної спадщини, цінування народних традицій, культури та рідної мови є гарантією функціонування України як сильної, демократичної і правової держави.

 

 Було дуже приємно отримати таку кількість різних, цікавих та незвичних робіт.

 

Отже, переможницею в номінації “Поезія” стала Софія Кримовська з її віршем “Умань”. В якому авторське бачення нашого міста, його духу та характеру переплітається із доволі нелегкою історичною минувшиною нашого краю.

.

В номінації “Проза” перемогу здобула студентка УДПУ Анастасія Кириленко, в роботі якої сучасність переплітається із минувшиною, а гайдамацьке повстання зображується із неочікувано нової сторони.

В номінації “Есеїстика” беззаперечну перемогу здобула Марина Федорова, студентка історичного факультету УДПУ, ґрунтовна робота якої стала для нас приємною та пізнавальною неочікуваністю.

 

Всі переможці конкурсу були відзначені грошовими винагородами та пам’ятними подарунками під час урочистих заходів біля пам’ятника Гонті і Залізняку.

З вітальним словом до присутніх звернувся кошовий отаман Володимир Сивак, який подякував всім присутнім за авторські роботи та за участь у вшануваннях національних героїв України.

Також на заходах лунали патріотичні пісні  художнього  козацького  колективу ,,Ласкаво просимо” -керівник Степан Ковбасюк.

 

ПРЕС-ЦЕНТР ЧКТ УК.

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment