Черкаське крайове товариство Українського козацтва в Холодному Яру

16 Апр Черкаське крайове товариство Українського козацтва в Холодному Яру

Черкаське крайове товариство Українського козацтва в Холодному Яру


Дощова погодо, дещо занизька як для середини квітня температура повітря не змогли зупинити людей, які 14 квітня 2019 р. зібралися в урочищі Холодний Яр, аби вшанувати пам’ять про його Героїв. Передусім тих Борців, які рівно 100 років тому піднялися проти жорстоких російських окупантів ‒ як більшовицьких, так і білогвардійських. Саме з цією, модерною сторінкою історії пов’язано більшість пам’ятних місць, що їх щорічно відвідують місцеві мешканці та численні гості. При цьому всі знавці минувшини добре знають, які глибинні пласти героїки таять яри й ліси цієї місцини ‒ від часів скіфів, доби княжої Русі й через усю козацьку епоху. Тож, перебування в Холодному Яру є особливим уже в тому значенні, що воно наближає нас, громадян України, до джерел власної культури, формує українську національну ідентичність.
Крайовий отаман ЧКТ УК Віталій Чепелуха розцінює перебування в Холодному Ярі як важливу акцію, що ставить перед козацтвом кілька завдань, зокрема демонстрацію єдності своїх рядів, гуртування навколо всіх патріотичних сил України. Цього разу Товариство було представлене майже повним складом полкових і сотенних підрозділів. Приємно, що козаки й берегині є відомими людьми ‒ їх легко впізнають і шанують усі, хто прибув до Холодного Яру з високою місією. Лише за останній рік ряди ЧКТ УК суттєво поповнилися знаними громадсько-політичними діячами, що істотно підвищило його можливості.
Зібравшись, як зазвичай, у центрі села Мельники, численна делегація ЧКТ УК спочатку відвідала кладовище, де хвилиною мовчання, покладанням квітів і лаконічними промовами вшанувала пам’ять про Головного отамана Холодного Яру Василя Чучупака, його побратимів. Надалі дійство відбувалося на березі Гайдамацького ставу.


До заходів приєдналися Гетьман України Микола Пантелюк, також Головний отаман УК Олег Діденко, представники Генеральної старшини УК, делегації кількох крайових (обласних) товариств (Харкова, Полтави, Южноукраїнська та ін.). Вони особисто взяли участь у посвяті кількох десятків новобранців, серед яких потрібно виділити численний підрозділ із Христинівки (отаман Валерій Костюк). Було оприлюднено накази про присвоєння козацьких військових звань, нагородження державними та громадськими відзнаками. Вони відбивають безпосередню участь козаків в ООС, систематичну волонтерську допомогу захисникам України на Донбасі, успіхи козацької юні в спортивних змаганнях обласного та всеукраїнського рівнів.

Родзинкою програми пошанування Героїв Холодного Яру став виступ Першої козацької спортивної сотні імені П. Скоропадського за програмою Кіокушін Ікко карате (тренер Валерій Магеррамов, сотник Данило Цуканов). Нещодавно 9 представників цієї сотні вибороли призові місця на Відкритому чемпіонаті області.
Відбулося козацьке коло, на якому було обговорено питання активізації національно-патріотичного виховання. Гетьман України оприлюднив свої рішення щодо посилення співпраці з державними органами влади, спрямовані на подальший розвиток в Україні козацького руху, громадянського суспільства.


Вічна Слава Героям Холодного Яру!
Слава Україні!
Радник Гетьмана України,
проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment