Черкаське крайове товариство Українського козацтва дякує місту Лева за пошанування козацького отамана

25 Мар Черкаське крайове товариство Українського козацтва дякує місту Лева за пошанування козацького отамана

В останні роки козаки й берегині Черкаського крайового товариства Українського козацтва частіше їздили в східні області нашої держави. Адекватна відповідь на російську агресію, яка передусім торкнулася Криму та Донбасу, спонукала саме до цього вектору діяльності. Проте українські національні інтереси вимірюються не лише успіхами в оборонній війні проти Кремля, а отже, волонтерством. Аби успішно стверджуватися, потрібен набагато ширший діапазон розвитку. Тож, користуючись найменшою нагодою, козаки ЧКТ УК сприяють налагодженню тісних зв’язків між громадськими активістами-патріотами всіх областей України, також діаспори.

 

Одним із міст, які найкраще репрезентують Україну, є Львів. Воно концентрує величезний історичний, національний і водночас європейський культурно-мистецький потенціал. Настільки значний і переконливий, що змушує себе любити не лише українських громадян, а й зарубіжних гостей, і навіть ворогів. При цьому львів’яни добре знають, що Україна – це набагато більше, ніж їхнє чарівне місто. Жартуючи, вони кажуть, «Львів не може бути всією Україною хоча б тому, що в нас немає Тараса Шевченка, Дніпра й козацтва».

 

Перебуваючи у Львові, представники ЧКТ УК звернули увагу насамперед на ті сторінки історії, які єднають нас, два великі регіони – Галичину й Наддніпрянщину – в контексті козацької історії. Приємно було бачити, й відчувати, як місцеві громадські діячі, патріоти і просто звичайні люди вшановують пам’ять про Івана Підкову.

 

На центральній площі Львова дотепер стоїть будинок (нині він помаранчевого кольору), де провів свою останню ніч перед стратою цей славний лицар. І щоразу екскурсовод нагадує про те, як мужньо він зустрів смерть, добре усвідомлюючи свою вірність християнській вірі, шляхетським принципам та козацькому побратимству.

 

Приємно також було почути, як добре львів’яни обізнані з біографією І. Підкови, його зв’язками з Черкащиною, зокрема Канівщиною. Саме тому вони з гордістю показують, що пам’ятник козацькому отаману споруджено поруч з пам’ятником Т. Шевченку, що додатково символізує єдність наших регіонів, єдність України.

 

Вічна слава козацькому отаману Івану Підкові!

Слава Українському козацтву!

СЛАВА УКРАЇНІ!

 

 

 

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment