Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшановує пам’ять легендарного полковника І. Богуна

15 Фев Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшановує пам’ять легендарного полковника І. Богуна

 У Черкаському крайовому товаристві Українського козацтва стало доброю традицією відгукуватися на запрошення та долучатися до заходів, що їх організовує бібліотека ім. Лесі Українки м. Черкас. Зазвичай це круглі столи за участю учнів шкіл обласного центру. Приємно відзначити, що до них дедалі частіше приєднуються вчителі, усі співробітники книгозбірні.

14 лютого 2019 р., на запрошення співробітниці бібліотеки Наталії Громової, участь у черговому зібранні взяв крайовий хорунжий товариства, професор Юрій Присяжнюк. Він виступив перед учнями 8-А класу Черкаської спеціалізованої школи №17. Тематика діалогу була визначена завчасно, і присвячена легендарному козацькому полковникові Івану Богуну (17 лютого виповнюється 355 років від його загибелі). Важливо зазначити, що, згідно з навчальною програмою історії України, якраз у ці лютневі дні восьмикласники вивчають події доби Хмельниччини та Руїни.

На початку зустрічі присутнім було продемонстровано коротку кінострічку про постать І. Богуна. Учні дізналися більше про славного козака, його місце й роль у складній, суперечливій і водночас героїчній історії ХVII століття.

У своїй промові Ю. Присяжнюк звернув увагу саме на епоху другої чверті ‒ середини ХVII ст., проте більше ‒ на лицарську доблесть і славу покозаченого шляхтича І. Богуна, його полководницький талант, діяльність доби творення держави Війська Запорізького, історичну пам’ять, яка живе про цю людину у віках. Чимало було сказано про, так би мовити, правдиву та міфологізовану історію, адже історичні джерела надто скупо презентують нам козацького полковника, який став легендою вже за життя. На думку професора Ю. Присяжнюка, найбільшим внеском І. Богуна в історію стали як його блискучі військові звитяги, так і вірність козацькому побратимству: маючи свій погляд на політику взаємин із Річчю Посполитою, Кримським ханством і Московією, він ніколи не вступав у таємні змовини з ворогами козацької України, лишався вірним соратником гетьмана Б. Хмельницького. При цьому І. Богун був серед тих старшин, які не присягнули на вірність московському цареві в 1654 р., і сьогодні цей вибір прославленого українського полководця є затребуваний як ніколи.

 

Дякуючи за співпрацю співробітникам бібліотеки ім. Лесі Українки, найбільшу користь від таких зустрічей ГО «Українське козацтво» вбачає у поширенні серед молоді наукових знань про українську (козацьку) історію, також у потужному виховному впливі, адже сам мікроклімат книгозбірні, зустріч із цікавими людьми позитивно позначаються на світогляді, патріотичних почуттях та емоційному настрої юнаків і дівчат.

Вічна слава козацькому полковникові Івану Богуну!

Слава Українському козацтву!

СЛАВА УКРАЇНІ!

Прес-центр ЧКТ УК

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment