Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримує ідею відродження історичної пам’яті про козацький Трахтемирів

01 Окт Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримує ідею відродження історичної пам’яті про козацький Трахтемирів

28 вересня 2018 р. представницька делегація ЧКТ УК у складі крайового отамана Віталія Чепелухи, крайового хорунжого Юрія Присяжнюка, берегині Дар’ї Найбоченко взяла участь у освяченні православного козацького хреста на околиці сучасного Трахтемирова. Церемонію здійснив митрополит Черкаський і Чигиринський УПЦ КП Владика Іоан.

 

Споруджений на пагорбі, біля проїзної дороги, він покликаний нагадувати всім, яке це насправді знаменне місце. Адже відразу за новоспорудженим, щойно освяченим козацьким хрестом знаходиться історичне кладовище, найдавніші відомі поховання на якому датовані ХVII століттям. Проте час, як мовиться, невблаганний. Не маючи багато років поспіль належної опіки від держави, перебуваючи поза увагою громадськості, ця територія дотепер перебуває в запустіння.

Нагадаємо, що протягом століть Трахтемирів багато разів змінював свій статус — він неодноразово був то містечком, то селом, а кілька разів узагалі занепадав. Колись до велелюдного Трахтемирова належали поселення Заруб (місто Зарубинці) та Монастирок, які з середини ХХ ст. затоплені Канівським водосховищем. Тут знаходилася найважливіша святиня — Зарубинецький монастир, якого згадано ще в давніх літописах під 1096 та 1168 роками. У козацькі часи Трахтемирів — це гетьманська резиденція, з якою пов’язано багато історичних подій (окремі з них є легендами), а також козацький шпиталь. Сьогодні ж у селі мешкає менше 10 людей. «Вимираючий» статус поселення також не додає оптимізму щодо поновлення історичної пам’яті про козацьку славу.

Маємо сподівання на інше: в непростий час російської агресії, кризових суспільних потрясінь, з якими бореться Україна, усе ж таки вдасться спільними зусиллями змінити ситуацію на краще. Про найближчі перспективи відродження козацької святині говорили: голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, його перший заступник Віталій Коваль, директор Трахтемирівського державного історико-культурного заповідника Тарас Теліженко, його заступниця Ірина Воропай. Про свою готовність максимально сприяти цій шляхетній справі заявили і представники Українського козацтва. Любов до України, пам’ять про її героїчну минувшину, духовна й історична відповідальність перед сучасниками та нащадками спонукають усіх нас до дій.

Користуючись нагодою перебування на території козацького кладовища, учасники зібрання впорядкували один із його закутків. Очевидно, що найближчим часом ці роботи мають помітно активізуватися.

 

Слава Ісусу Христу!

Слава Українському козацтву!

Слава УКРАЇНІ!

 

Прес-центр ЧКТ УК

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment