Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримує українських істориків – як науковців, так і публіцистів

23 Апр Черкаське крайове товариство Українського козацтва підтримує українських істориків – як науковців, так і публіцистів

 

20 квітня 2018 р. у стінах затишної конференц-зали Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулася Міжнародна науково-практична конференція за участю вчених із Польщі, Словаччини, Білорусі, Німеччини, Нідерландів, Грузії. Її тема – «Революційні потрясіння початку ХХ ст. в Європі : геополітичний, соціокультурний і антропологічний виміри». За останніх два роки це вже другий форум, присвячений 100-й річниці Української революції 1917–1921 рр., який провели науковці цього навчального закладу. Серед його учасників – дослідники-практики, учителі, а також представники обласної та міської влади, активісти кількох громадських організацій. Українське козацтво репрезентували уповноважені делегації Черкаського крайового товариства та Чорноморського козацького війська.

У своєму слові отаман ЧКТ УК Віталій Чепелуха передав вітання учасникам конференції від Гетьмана України Миколи Пантелюка, подякував студентам, співробітникам, керівництву університету за багаторічну плідну, суспільно-корисну співпрацю, висловив упевненість, що поєднання зусиль громадських активістів, патріотично налаштованих громадян і науковців (а часто це одні й ті ж люди) посприяє зміцненню державних традицій Українського народу, його консолідації, перемозі над зовнішнім агресором, утвердженню миру й злагоди на Українській землі.

Разом з отаманом Чорноморського козацького війська Василем Поліщуком Віталій Чепелуха вручив організаторам конференції заслужені козацькі нагороди.

Пам’ятаємо, що в роки Української революції 1917–1921 рр. саме на території нинішньої Черкащини постало, за покликом людських сердець, Вільне козацтво. Ця подія засвідчила незборимість лицарського духу українців. Тож і сьогодні, яким би складним та суперечливим не здавалося життя в умовах російської агресії, тимчасової втрати Криму й Східного Донбасу, погіршення соціальної стабільності, початку передвиборної кампанії, Українське козацтво, діючи за гаслом десантників «Ніхто крім нас», дотримується наступних засад: 1) віра й сповідування високих християнських цінностей, 2) ствердження кожним і всіма національного оптимізму, 3) повага та підтримка інтелектуального потенціалу України, зокрема істориків, причому як науковців, так і публіцистів.

Для зміцнення Української життєстверджуючої ідеї важливо, аби історики були українськими, що для нас, козаків, означає: формулювати й досліджувати українську науково-пізнавальну проблематику, активно та корисно для справи співпрацювати з провідними вченими Європи й усього світу, професійно відповідати на сучасні суспільні запити, а також делегувати своїх представників для роботи в громадських та державних інституціях, яким украй не вистачає фахового розуміння минулого, зокрема переосмислення сутності застарілих міфів, що стоять на заваді збереження української культури, популяризації самобутньої духовності, творення української національної державності.

 

Слава науковцям – патріотам рідної землі!

Слава Україні!

 

Хорунжий ЧКТ УК, проф. Юрій Присяжнюк

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment