Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало ватажків визвольної боротьби на Уманьщині.

10 Дек Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало ватажків визвольної боротьби на Уманьщині.

Черкаське крайове товариство Українського козацтва провело мітинг біля памятного знаку І.Гонти та М. Залізняка в м. Умані.

Минуло два роки як постав величний памятник ватажкам визвольної боротьби в м.Умані. Коліївщина — селянсько-козацьке повстання 1768-69 рр. проти кріпосницького, релігійного та національного гніту правобережного українського населення в Речі Посполитій.

На вшанування памяті отаманів, прибули козаки з різних куточків України на чолі з Гетьманом Українського козацтва Миколою Пантелюком, та делегації районів ЧКТ УК на чолі з крайовим отаманом Віталієм Чепелухою.

Учасники заходу поклали квіти до памятного знаку та хвилиною мовчання вшанували память загиблих героїв всіх часів.

З вітальними словами виступили до присутніх козаків Гетьман УК М.Пантелюк,  Крайовий отаман ЧКТ УК В. Чепелуха, Кошовий отаман В.Сивак, радник Гетьмана УК Ю.Присяжнюк.

з історії:

Очолив повстання запорожець Максим Залізняк, його найближчим сподвижником став уманський сотник Іван Гонта.

У березні 1768 року Максим Залізняк зібрав поблизу Мотронинського монастиря загін повстанців чисельністю до тисячі бійців, переважно селян та запорожців.

Спочатку хвиля обурення несла лише політичний характер, тому що поляки-католики називали православних дисидентами, тобто людьми, які відійшли від певного віросповідання.

Розвиток подій перемінив настрої повстання, яке згодом переросло в антифеодальний, визвольний рух. Максим Залізняк поширив чутки, що в нього є грамота від імператриці, яка дозволяє винищувати польських панів. Після цього в його військо звідусіль почали збиратися гайдамаки. Через деякий час він вже очолював 20-тисячний повстанський загін.

Вирушивши з Холодного Яру, гайдамаки протягом трьох тижнів захопили Медведівку, Смілу, Жаботин, Черкаси, Корсунь, Канів та Богуслав, підійшовши 20 червня до Умані.

Саме в цей час до коліївщини приєднується Іван Гонта, який тоді служив польській шляхті та навіть був старшим сотником на службі міліції. Гонта відповідав за оборону Умані, тому не дивно, що гайдамаки Залізняка захопили місто за лічені години.

Повстання швидко набирало обертів та перекинулося на Київщину, Полісся, Волинь та Галичину, майже перейшовши на Лівобережну Україну. Цим серйозно занепокоїлась імператриця Катерина II. На її думку, якщо польська корона не зможе придушити повстання, Річ Посполита буде вимушена звернутись до Російської Імперії з проханням допомоги.

Саме так і сталося, і у конфлікт втрутився генерал Кречетников. Оточивши табір повстанців, російське військо заарештувало близько тисячі бійців разом з Максимом Залізняком та Іваном Гонтою. Гайдамаки, вважаючи росіян своїми союзниками, не чинили опору.

Учасників коліївщини – жителів Правобережної України, на чолі з Іваном Гонтою було передано полякам та страчено.

 

ПРЕС_ЦЕНТР ЧКТ УК.

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment