Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало пам’ять жертв Голодомору

26 Ноя Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало пам’ять жертв Голодомору

 

Сьогодні кожна обізнана людина знає й розуміє, що Голодомор 1932–1933 років – це акт політики геноциду, жертвою якого став український народ. Винуватцем було керівництво ВКП(б), очолюване диктатором Сталіним. Причиною Голодомору стало бажання кремлівських вождів придушити український національно-визвольний рух, саме прагнення українців жити вільно.

Спланована конфіскація врожаю зернових та інших продуктів харчування призвела до вбивства мільйонів селян голодною смертю. Цинізм влади полягав у тому, що в роки Голодомору совєтська влада нехтувала життям мільйонів, здійснювала експорт хліба за кордон, маючи у своєму розпорядженні значні запаси зерна. При цьому вона блокувала виїзд голодуючих людей за межі України, відмовлялася приймати допомогу ззовні.

20–25 листопада 2017 р. в Україні, зокрема й на Черкащині, проводилися заходи, спрямовані на пошанування пам’яті жертв Голодомору, що трапився 85 років тому. Активну участь у них взяли козаки та берегині Черкаського крайового товариства Українського козацтва. Зокрема 21 листопада крайовий хорунжий, професор Юрій Присяжнюк оприлюднив погляди козаків і берегинь на проблеми історичної пам’яті Голодомору на телерадіокомпанії «Рось», у радіопередачі «Контакт». Виступ уже отримав позитивні відгуки слухачів.

25 листопада в обласному центрі, інших містах і селах регіону відбулися молебні, мітинги, покладання квітів до меморіальних пам’ятників і знаків. У Черкасах, у Соборному парку, біля пам’ятного знаку жертвам Голодоморів і політичних репресій опівдні зібралося кілька тисяч людей. Серед присутніх були представники кількох козацьких сотень ЧКТ УК, очолювані крайовим отаманом Віталієм Чепелухою.

Узагалі зібрання виявилося досить велелюдним і справді представницьким. Серед його учасників були священнослужителі, військові, студенти, професори національного університету, громадські діячі, керівники області й міста. Захід завершився на Соборній площі, коротким поминальним мітингом та Всеукраїнською акцією «Запали свічку пам’яті». Треба відмітити, що козаки не лише долучилися до дійства, а й виконали низку завдань з забезпечення порядку та безпеки.

Царство Небесне і вічна пам’ять невинно замореним голодом українцям!

Відстоїмо незалежність Української держави, честь і гідність Української нації від нових посягань Кремля!

Слава Україні!

Хорунжий УК сотні ЧНУ

Владислав Андрашко

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment