Черкаське крайове товариство Українського козацтва шанує пам’ять жертв тоталітарного (сталінського) режиму

22 Ноя Черкаське крайове товариство Українського козацтва шанує пам’ять жертв тоталітарного (сталінського) режиму

Цьогоріч виповнюється 80 років від сумновідомих подій сталінщини – комуністичної диктатури, пік зловживань владою якої припав на 1937 рік. Черкаське крайове товариство Українське козацтво долучається до вшанування пам’яті жертв масових і системних репресій. Варто уточнити, що 1937–1938 рр. прийнято ототожнювати з Великим терором. Цю назву ( «Great Terror») ввів до наукового обігу англо-американський історик Роберт Конквест.

Один із провідних релігійних філософів ХХ ст., киянин за походженням Микола Бердяєв стверджував, що більшовизм, як один із різновидів тоталітаризму, ґрунтувався на можливостях індустріального суспільства, але мав ще й низку чітко виражених національних особливостей. Кажучи лаконічно, у більшовизмі було більше традицій російської політичної культури, аніж марксизму. Тобто Сталін, його оточення радше нагадували деспота Івана Грозного з його опричниками, а не власне Карла Маркса з, відповідно, його вченням.

Тоді, у 1930-х рр., під жорнова репресій потрапили всі верстви населення. Україну, зокрема, окрім трьох/чотирьох голодоморів (1921–1923, 1932/1933, 1946–1947), спіткало ще й таке лихо, як масове й системне винищення інтелігенції, за яким закріпилася назва «розстріляне відродження».

Пам’ятаючи мільйони заморених і замордованих людей, ЧКТ УК звертає увагу на наступні уроки тих трагічних сторінок української історії:

1) Лихо прийшло ззовні; більшовизм – це російський політичний режим, брутально нав’язаний українцям десь пропагандою, але здебільшого військовою силою;

2) Збагнути трагедію Великого терору повною мірою можна лише, коли адекватно оцінити сутність більшовицької (совєтської) влади, передусім її безбожно-атеїстичну природу;

3) Вшановуючи жертви терору поіменно (за встановленими іменами людей) та в цілому (згідно зі статистичними даними), не варто забувати і про катів, тим більше, що частина з них була рекрутована з місцевих горе-активістів; вважаємо, що ця сторінка ще не отримала належної оцінки ні професійних науковців, ні громадськості;

4) Аби запобігти будь-яких рецидивів державного терору, незалежно від того, звідки б він не загрожував, потрібно боронити Україну, її незалежність та територіальну цілісність, стверджувати національну ідентичність громадян, а передусім – високу християнську духовність, лицарську шляхетність, відданість демократичним цінностям, громадянське суспільство.

 

Слава Україні!

 

 

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment