Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало пам’ять Героїв Холодного Яру

30 Апр Черкаське крайове товариство Українського козацтва вшанувало пам’ять Героїв Холодного Яру

29–30 квітня цього року – особливі дні для патріотів України. Традиційне вшанування пам’яті Героїв Холодного Яру відбувається на тлі широкого громадського та державного відзначення 100-річчя створення Вільного козацтва на Черкащині. Серцевиною козацького руху тоді стала Звенигородщина, але він швидко поширився теренами нашого краю, усієї України.

DSC_0175

Хто такі вільні козаки? Це наші з вами, шановні мешканці Шевченкового краю, прадіди-прапрадіди. В умовах кризи російської імперськості 1917 р. вони, на перший погляд, начебто звичайні люди, хлібороби, а насправді люди великого духу, взялися за зброю, аби боронити свій край від усіляких зайд. Через помилки політиків УНР досягнути цього тоді не спромоглися – тож маємо зробити правильні уроки для сьогодення.

DSC_0067

Козаки Черкаського крайового товариства УК вшановують героїв-побратимів Холодного Яру, їхніх отаманів за звитягу й самопожертву, але, як здається, не тільки за це. Передусім за їхнє вільнолюбство – чи не найважливішу козацьку рису, українську вдачу. Також за те, що такі унікальні речі як самобутність, глибокі почуття і самовіддана боротьба 1917–1921 рр. давали українцям серйозні національні та, кажучи на сучасний манер, євро-інтеграційні перспективи.

DSC_0018

У цей день ЧКТ УК провело мітинг біля пам’ятника холодноярцям у Мельниках. Демонструючи прагнення до єдності патріотичних сил України, зробило це з іншими козацькими структурами, у рамках діяльності Координаційної ради при Черкаській ОДА.

IMG_5261-30-04-17-19-38

В своєму виступі крайовий отаман віталій Чепелуха наголосив: Що для кожного свідомого українця, Україна починається з холодного яру. Столітями український народ виборював право вільно жити на своїй рідній богом даній землі. Земля і Свобода були ключевими цінностями української нації, і   звідси  починалось героїчне повстання  гайдамаків проти соціального гніту та національної несправедливості, тут в обороні рідної землі гинули, але не здавалися молоді отамани холодного яру в боротьбі з російськими окупантами, і сьогодні ця боротьба продовжується на Донбасі, де також гинуть найкращі сини Українського народу. За мужність і героїз, отаманом було нагороджено найкращих козаків ЧКТ УК. Надалі було покладено квіти до могил головного отамана Василя Чучупаки, його побратимів. Такий же об’єднавчий мотив участі збірної сотні ЧКТ УК і у відкритті в Медведівці пам’ятного знаку “Слава Україні, Україні слава”.

IMG_5279-30-04-17-23-00

Не менш значна подія відбулася на місці, де в часи Гайдамаччини козаки святили зброю. Клятву козака-побратима прийняло понад два десятки учнів, а також учителі Черкаської санаторної школи-інтернату. Принагідно висловлюємо велику подяку колективу цього навчального закладу, його директору – Людмилі Шарапі – за плідну й змістовну підготовчу роботу.

IMG_5253-30-04-17-19-41

 

Звертаючись до тих, хто нині поповнює ряди козацьких лав, складає присягу на вірність Українського народу, хотілося б наголосити: козак – це: 1) вільна, водночас самодостатня в усіх відношеннях людина; 2) громадянин держави Україна, з усіма її обов’язками й правами; 3) націонал-патріот, для якого цінності та інтереси нації понад усе; 4) християнин, котрий любов до ближнього, до людей визначає своїм найвищим життєвим пріоритетом; козацтво – це: 1) козацька, національна та духовна єдність; 2) імперативність національної державності, готовність її відстоювати, якщо треба, то й зі зброєю в руках. Шановні козачата! Даючи клятву на вірність народу й козацтву, шануйте себе, своїх батьків, обраних/переобраних вами старшин, людей доброї волі!IMG_5252-30-04-17-19-41

Крайовий отаман Віталій Чепелуха щиро вдячний усім побратимам, насамперед обозній службі (Степану Титаренку та його підрозділу) за якісно проведені заходи.

Слава Ісусу Христу!

Слава Героям Холодно Яру!

Слава Україні!

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

 

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment