Черкаське крайове товариство Українського козацтва ініціатор конференції: обговорення книжки “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського.

31 Мар Черкаське крайове товариство Українського козацтва ініціатор конференції: обговорення книжки “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського.

В  приміщенні катеринопільської районної бібліотеки відбулась читацька конференція, обговорення книжки “Холодний Яр” Юрія Горліса-Горського. Ініціатором зібрання виступило козацьке товариство “Калниболотський курінь” ЧКТ УК . Метою заходу було прищеплення молодому поколінню національної ідеології, патріотизму, героїки, а також ─ інтересу до книги.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Серед присутніх в залі  були представники влади (перший заступник голови КРДА Володимир Коваленко, керівник відділу освіти молоді та спорту Ірина Міненко), учителі, бібліотечні працівники, та школярі з своїм районовим отаманом, директором школи Василем  Курашом.

У своєму виступі  Василь Кураш  сказав: “В усі часи Україну хотіли і хочуть загарбати: то татари, то монголи, то угорці, то поляки, то німці, то московщина. Російська окупація України бере відлік десь від Переяславської ради, коли наші землі почали роздавати московським князям та поміщикам. І лише після революції 1917 року в України з’явився шанс створити незалежну державу. На жаль, армія УНР на чолі з Петлюрою не вистояла проти більшовизму. Тоді справу боротьби за українську незалежність узяли на себе нерегулярні війська, до яких входили звичайні селяни, вчителі. Саме вони створили Холодноярську республіку зі своїми законами й кодексом честі. Інколи ці закони можуть видатися надто суворими, але цього вимагали тодішня воєнна доба. Не можна бути гуманними до ворогів. Коли воюють дві нації – “білі рукавички знімаються”. Теж стосується і сьогодення. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В доповнені виступу Ірина Міненко наголосила , що “Холодний Яр” – це “твір, який дає свободу думки, духу, і, як правило, дій”. “Де ми повинні пам’ятати, що найвища цінність – це людина, людське життя, земля і держава.

“Холодний Яр” – це виклад правдивої історії, ─ наголосив Володимир Коваленко, ─ бо ту історію, що раніше вчили, писали під переможців, під кожного царя, гетьмана, а Україна завжди трималася на добровольцях і патріотах”.

Думку про повернення правдивої історії підтримав і Василь Кураш: “Радянська влада зробила все, щоб перевернути історію, проголосила героїв українського спротиву бандитами та ворогами, і люди, зрештою, у це повірили, хоча на початку ХХ століття і наш Семен Гризло, і холодноярські отамани користувались неабияким авторитетом і підтримкою звичайних, простих людей.

Директор Петраківського НВК Надія Гордієнко наголосила, що через московську пропаганду українських націоналістів понизили до рівня ворогів народу, хоча це звичайні патріоти, які є гордістю кожної країни. “Чомусь, коли Трамп любить Америку, то він патріот, а якщо українець любить Україну, то він націоналіст у негативному значенні цього слова. Не можна називати бандитом того, хто захищає рідну землю”.

Насамкінець було  запропонувано дітям написати твір, про свої враження від прочитаної книги. За результатами цих творів і відберуть школярів для поїздки в село Мельники – серце Холодного Яру.

Прес-центр ЧКТ УК.

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment