Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзначило провідну роль школи-інтернату в національно-патріотичному вихованні молоді на Черкащині.

28 Янв Черкаське крайове товариство Українського козацтва відзначило провідну роль школи-інтернату в національно-патріотичному вихованні молоді на Черкащині.

Директор Черкаської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату Людмила Володимирівна Шарапа, увесь педагогічний та учнівський колектив цього навчального закладу вже кілька років поспіль плідно працюють у царині національно-патріотичного виховання. Ця робота стала, з одного боку, адекватною відповіддю вчителів-патріотів на російську анексію Криму та збройне вторгнення путінських терористів на Донбас, з другого, вона була активізована внаслідок налагодження тісної співпраці з Черкаським крайовим товариством Українського козацтва, в результаті чого вдалося чіткіше визначити принципи, оптимізувати цілі та форми діяльності. За ці роки зроблено багато, про що власне і йшлося під час проведення фестивалю-презентації 27 січня 2017 р.

image (16)

Гостями й учасниками дійства стали колективи Черкаської гімназії №31, Черкаської ЗОШ №6, Руськополянської ЗОШ №2, Тернівської ЗОШ Смілянського району. Кожний із цих навчальних закладів, водночас козацьких підрозділів зміг показати свою оригінальну версію виховної роботи, кажучи ширше ‒ національно спрямованої громадської діяльності. Показово і, на наш погляд, дуже важливо, що делегації козацьких осередків прибули на фестиваль разом зі своїми директорами, заступниками директорів із виховної роботи, від яких дуже залежить подальше, поглиблене розгортанні козацького руху, передусім, сподіваємося, його найголовніших складових ‒ духовного (християнського) та національного наповнення.

Високого статусного рівня заходу надала участь воїнів АТО, захисників українських державних рубежів на Донбасі, очолюваних отаманом козацького полку ім. Б. Хмельницького ЧКТ УК Олександром Кутнім.

DSC_0430

Учасники козацького фестивалю-презентації залишали приміщення школи-інтернату в піднесеному настрої. ЧКТ УК вбачає в такій виховній роботі багато переваг. Насамперед систематичність і ґрунтовність. Зрештою, орієнтація на козацькі традиції, наповнена модерним національним змістом, дає можливість досягати відчутної досконалості, бо в такому разі змінюють свій внутрішній світ на краще не лише діти (учні), а й дорослі, самі вихователі. Це вкрай важлива думка, адже українське суспільство, надто люди старшого віку, ще добре пам’ятають совєтські атеїстичні часи, коли “вихователями” були найбільші безбожники ‒ правляча компартія і комсомол. А це означало, що вихователям навчальних закладів відводилася роль наставників, які мали лише некритично, часто-густо взагалі бездумно виконувати вказівки зверху, нічого по суті не творячи власного.                                                                                                              

 16299948_915109511959409_289591546992647810_o

Настав час звіряти свій земний шлях із християнськими цінностями, принагідно радикально коригувати свої думки й поведінку в сторону демократичних, національних, українських пріоритетів.

 І що важливо, на  цьому заході було підписано угоду про співпацю зазначених шкіл та Черкаського крайового товариства Українського козацтва, в системі національно-патріотичного виховання учнівської молоді та забеспечення її творчого, духовного, інтелектуального і фізичного виховання.

image (12)

Учасники заходу подивилися концерт, підготовлений творчими силами школи-інтернату, покуштували смачну козацьку кашу. Усіх гостей господарі почастували смачним українським короваєм.

image (17)

Дякуємо колективу школи-інтернату за високі помисли, професійність та конкретну роботу!

Слава Україні!

Крайовий отаман ЧКТ УК,

Віталій Чепелуха

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment