Черкаське крайове товариство Українського козацтва-з історії…

14 Ноя Черкаське крайове товариство Українського козацтва-з історії…

КОЗАЦЬКИЙ ЧУБ – ЗАЧІСКА ЧИ СИМВОЛ? ЯКЕ ЙОГО СПРАВЖНЄ ЗНАЧЕННЯ? СИМВОЛОМ ЧОГО НАСПРАВДІ Є КОЗАЦЬКИЙ ЧУБ?

kozak

Історія українського народу це історія боротьби, історія зради і історія численних битв.

Так вже повелося, що Україна стала щитом на шляху тюркських народів, що йшли у багату Європу і хоча сама не встояла, змогла стримати натиск, нехай навіть і ціною власної незалежності.

Але наша оповідь піде не про це, сьогодні я хочу вам розповісти про такий фірмовий український елемент як козацький чуб.

Можна довго сперечатися чи дійсно чуб є виключно досягненням древніх українських стилістів, чи чуб до нас перекочував від інших народів.

Почнемо по порядку

Найпершу знахідку із зображенням людини з характерною зачіскою можна знайти на кістці мамонта, яке зроблене, на думку вчених, близько 17 тисяч років. Ця унікальна знахідка була знайдена на стоянці Мізина, яка є представником середньодніпровської культурно-історичної спільноти в Чернігівській області.

Наступна історична теорія відносить нас до однієї з течії про походження нашого народу, від арійських племен, що перекочували до нас з Індії 4 тисячі років назад, де ця зачіска була символом військової касти – кшатріїв.

Згідно з легендою, кшатрії називали свою зачіску: шикхандака і за їх глибоким твердженням, асоціювалася вона з промінцем сонця, що сходить, і трактувалася древніми аріями як зневага до смерті. Людина, що носила таку зачіску, свідомо була впевнена, що після смерті її душа підніметься до сонця.

В древні часи чуприну можна було побачити практично в всіх народів Європи: в германців, готів, скандинавів…

Перескочимо Святослава, навіщо скажу пізніше.

І скажемо, що найбільш прославили чуб запорізькі козаки, які показували ним, як свідчать сучасники, свою військову зрілість. Носити чуприну можна було лише тим, хто і насправді встиг понюхати пороху, тоді як молодим воїнам так стригтися забороняли.

Ще одна легенда розповідала, що козаки носили чуб для певної хитрості.

Оскільки, вони прекрасно розуміли, що немало нагрішили на землі нашій, і за усі гріхи їх місце могло бути тільки в пеклі. Вони придумали спосіб вирватися і звідти, а саме: за чуб, вірили козаки, Бог витягне воїна-грішника з пекельного полум’я! За цим же повір’ям, втрата чуприни, у козаків вважалась величезною ганьбою, і знаючи це, турки часто відрізали довгий чуб у полонених запорожців, щоб позбавити їх надії на порятунок.

Але! Усі ці теорії принципово не вірні, оскільки, хоча в них і перекочувало багато від первинного значення або призначення чуба, основна його характеристика стерлася.

Я відклав розповідь про Святослава саме тому, що він був останнім з тих, хто знав не за чутками про істинне трактування значення чуба і саме через це його носив.

Нагадаю: Україна лежить на шляху великого переселення народів, і через Україну пройшли: анти, гуни, угри, булгари і це тільки ті народи, про яких ми вже і думати забули.

Україну завжди атакували, намагалися поневолити і досягли в цьому чималих успіхів саме кочові племена, що складалися в основному з тюркських народів.

Так от, в усіх кочових племен була одна єдина звичка, яка їх об’єднувала: вони знімали скальпи! Вони завжди знімали скальпи!

Слов’янські племена населяють Україну і це зрозуміло, щоб пояснити усім непроханим гостям своє відношення до цієї звички, вирішили голити свою голову наголо, залишаючи лише чуб, який в розумінні усіх народів того часу означав лише одне: Я тебе не боюся!

Чи як би це сказати м’якше? У перекладі мовою сьогоднішніх жестів, чуприна означала те ж саме, що піднятий вгору середній палець руки, а саме, посилання опонента на зустріч до промінця сонця.

Чому я говорю до промінця сонця, тому що це знову ж таки новомодна помилка, романтизм від науки. Не було ніколи у людства ніяких проміннячок сонця! Усі мегаліти старовини це ніщо інше як фалічні символи! Люди спрадавна поважали і цінували можливості чоловічого дітородного органу, він був для них символом початку життя!

Так от, уявіть собі картину: їдуть по широкому полю українському хазари веселі, а тут їм назустріч виїжджає військо, яке красномовно оголивши голови, вказує їм напрям подальшого руху!

Хазари від такої привітності прямо в захват приходили, і розуміючи, що делегація, яка зустрічає їх, готова померти, але не дати їм пройти, найчастіше слідували запропонованим напрямом!

Святослав, щоб не казали, є гордий син українського народу, такий звичай стригтися сприйняв з величезною привітністю!

Така зачіска як найкраще підкреслювала його відношення до смерті, до битви, до політичних опонентів.

Правий я чи ні: вирішувати не мені, але така моя теорія.

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment