Черкаське крайове товариство взяло участь у круглому столі “Україна і Крим”

15 мая Черкаське крайове товариство взяло участь у круглому столі “Україна і Крим”

1

 У Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького відбувся круглий стіл “Україна і Крим: минуле, сьогодення, майбутнє”, мотивом до проведення якого послугувала пам’ять про дві трагічні події: депортацію кримськотатарського народу 1944 р. сталінським режимом та анексію АР Крим путінським режимом 2014 р. (власне “московський слід” у сучасній українській історії своєрідно об’єднав ці дві дати). Співорганізатором та учасником заходу виступило Черкаське крайове товариство Українського козацтва.

2

Модератором круглого столу став проректор ЧНУ Сергій Корновенко, активну участь у дискусії взяли професори кафедр ННІ історії і філософії університету (Віталій Масненко, Юрій Присяжнюк, Костянтин Івангородський), представники “Спілки офіцерів України” (Олександр Калько). Також активіст національно-визвольного руху кримськотатарського народу Сінавєр Кадиров, провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Руслан Пиріг та ін.

6

Обговорювалися питання історії Криму, кримськотатарського народу, взаємин мешканців півострова з Українською державою, трагедії депортації, імперської сутності анексії, перспектив повернення та розвитку Криму у складі України. Дискусія охоплювала різні аспекти: від політики й геополітики до повсякдення, конкретних людей, родин включно. Виступи, доповнення, відповіді, репліки були змістовними й оригінальними, що свідчило про обізнаність, а головне велику зацікавленість учасників зібрання проблемою.

Ведучи мову про Крим, його історію й сьогодення, про долу кримськотатарського народу, якому, через імперську політику Москви, випало протягом менш як одного століття двічі ставати ізгоєм на своїй землі, учасники круглого столу дійшли висновку, що, зрештою, йдеться про набагато ширше питання долю всієї України, України як нації, її корінних народів і держави. Тобто про ту сферу, яка є ключовим пріоритетом діяльності сучасного Українського козацтва, зокрема й однієї з найпотужніших його структур – Черкаського крайового товариства.

Подія викликала підвищений інтерес серед громадськості, студентства, засобів масової інформації.

Слава борцям за Україну!

Слава Україні!

Крайовий хорунжий ЧКТ УК,

проф. УК Юрій Присяжнюк

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment