Ми козацького роду діти

12 Окт Ми козацького роду діти

Ми козацького роду діти

14 жовтня в Молодецькій загальноосвітній школі І – ІІІ ступенів відзначалось свято — «День українського козацтва» історія якого починається з 1999 року.Вперше Українські козаки згадуються наприкінці XV століття, коли вони почали оселятися на землях Подніпров’я. У XVІ столітті українське козацтво утворило свій центр — Запорізьку Січ, що проіснувала до кінця XVІІІ століття. Святкування збігається з православним святом покрови Пресвятої Богородиці, яка з давніх – давен є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

В цей святковий день «День Українського козацтва» в нашій школі віднині змінено структуру учнівського самоврядування на козацький кіш, який називається «Молодецька Січ» з гетьманом на чолі. Свято відбувалося на шкільному майданчику, де зібралися всі учні школи від 1 до 11 класу. З виступу ведучих та курінних отаманів-голів класних колективів почалися вибори гетьмана. Ним стала учениця 10 класу Горбатюк Анна. А щоб козацькому роду не було переводу, вона одразу ж склала присягу на вірність Вітчизні, українському народу, й Молодецькій Січі. За православним звичаєм тричі перехрестившись до образу покровительки нашого народу козацького Пресвятої Богородиці, поклавши долоню своєї лівиці на святе письмо, вона урочисто прочитала обітницю. Під полотнищами державного та козацького прапорів, поцілувавши священний шовк знамен, завершила церемонію складання присяги словами : «Панове козаки! Слава Богу, що ми козаки! Слава козакам! Слава Україні!».

Право вручення булави, шаблі та стрічки «Гетьман 2010» надали директору школи Карпенку П.М., який привітав усіх присутніх зі святом і дав настанову бути вірними традиціям та звичаям українського козацтва. Потому гетьман зачитав козачатам основні заповіді Молодецької Січі, які вони поклялися виконувати. Звучали промови та гасла козацької таршини:гетьмана та курінних отаманів. Всі козаки заспівали козацький гімн Молодецької Січі. Одержавши згоду козацького народу, курінні отамани витягували з шапки гетьмана папірці з іменами славних козацьких гетьманів які віднині носитиме кожен класний колектив.

Презентацію козацького коша було оголошено закритою, але святкування продовжувалося проведенням спортивних розваг, адже козацькі розваги для учнів це найулюбленіша частина шкільного життя. Розваги та змагання проводив Хоменко Ф.С.- вчитель фізичної культури. Козачата змагались у стрибках в мішках, відкидали якнайдальше дерев’яну колоду, старші козаки довшу й товсту, а менші козачата-джури тоншу, піднімали пудову гирю. З великою цікавістю вся Січ спостерігала за стрільбою з лука. Змагання виявили найвлучніших стрільців-учнів 8 класу.

На завершення свята пролунав заклик скоштувати справжню козацьку кашу, яку варили на дворі у великих казанах кашовари-кухарі шкільної їдальні Фіголь Г.О. та Довбуш Н.О. Каша вдалася на славу козацтву смачною та запашною. Діти їли з великим задоволенням, деякі брали добавку по кілька разів. Свято в Молодецькій Січі вдалося, адже проходило воно під девізом:

 Як вогонь безсмертний у віках не згас,

 так козацька слава у нас.

 Бо ж нашому роду нема переводу,

 Хай пісня єднає коріння святі.

 Дай, Боже, нам віру і братнюю згоду,

 На довгії роки, на вічні віки

image001

Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment