Черкаське крайове товариство Українського козацтва та журнал “Військо України”

10 Авг Черкаське крайове товариство Українського козацтва та журнал “Військо України”

Серцем торкнулись святинь Холодного Яру.

Серцем торкнулись святинь Холодного Яру.
Серцем торкнулись святинь Холодного Яру.
Напередодні свята Дня Хрещення Русі за ініціативи Синодального управління військового духовенства Української Православної Церкви Київського Патріархату та підтримки Громадської організації Українське Козацтво відбулось перше всеукраїнське військове паломництво до святинь Холодного Яру.
«Холодноярська проща» тривала під гаслом – «Одне Хрещення – Єдина Церква, Єдина Держава».
Із благословення Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, паломництво військових та представників інших силових структур відбувалось разом із сім’ями.
У Іллінському храмі села Суботів – родовому храмі гетьмана Богдана Хмельницького – Святійший Патріарх Філарет відслужив молебень перед початком першого всеукраїнського військового паломництва “Холодноярська проща”.


Святійший Владика зазначив, що перша військова проща має зміцнити воїнів духовно, загартувати у них любов до Батьківщини та закликав воїнів брати приклад з останнього Кошового отамана Запорізької Січи Святого праведного Петра Калнишевського, який навіть після ув’язнення його московськими окупаційними військами не зламався. Сидячи у темниці Соловецького монастиря, він молився та загартовував себе, терплячи муки, і в своєму праведному житті пережив своїх мучителів.
Святійший Патріарх Філарет благословив паломників напутнім словом:
«Ми сьогодні освятили Храм у Хуторі Буда на честь Святого Петра Калнишевського. І відкриваємо перше військове паломництво у святі для українців місця для того щоб надихатись подвигами наших Гетьманів наших патріотів, щоб захищати свою землю свій народ і свою державу так, як захищали наші предки, Запорозькі козаки».


Місцем паломництва не випадково обраний Холодний Яр. Саме ця земля багаторазово ставала центром боротьби за незалежність України. Холодний Яр відомий тим, що звідси починалася визвольна війна Богдана Хмельницького 1648 року, Коліївщина 1768 року. Волелюбні селяни Холодного Яру активно включилися у боротьбу за незалежність України у часи Визвольних змагань 1917-1920 років в складі військ Української народної республіки.
«Людина не лише із плоті та крові. Є речі, які набувають особливого значення в часи потрясінь, – переконаний представник Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України полковник Руслан Коханчук. – Ми плануємо згодом долучити до військового паломництва більшість Церков України, оскільки серед військовослужбовців представники різних конфесій та віри. Люди долучаються до паломництва для відкриття нового у собі та оточуючих. Серед паломників – воїни різних силових структур, які сьогодні захищають державу на Сході. Ми привезли із собою виставку фотографій Героїв України живих і загиблих. Загалом відвідини Холодного Яру мають відновити зв’язок та бойовий дух між тими хто захищав Україну у минулому і тими хто виявляє звитягу і мужність сьогодні».


Священик Степан Сумської Єпархії вважає, що найбільший дар який може принести Церква для воїнів, – це привернення Святого Духа та Божої Премудрості, яка дозволить відчути духовну підтримку та благословення у справі захисту Батьківщини.


«Черкаське крайове товариство Українського козацтва завжди разом з церквою!», – переконує його отаман Віталій Чепелуха. Мабуть саме тому Українським козакам почесно долучились до паломництва, як співорганізаторам. Крім матеріально-технічного забезпечення, вони запросили до свята митців та творчі колективи Черкащини, які мовою мистецтва, силою пісні відкривали серця прочан.
Гетьман Українського козацтва Микола Пантелюк вважає, що патріотичний дух військового паломництва на Святу мирну Черкаську землю обов’язково має досягти сердець воїнів на передовій.
«Щоб хлопці відчували що про них думають. Останній кошовий Отаман Калнишевський своїм вчинком продемонстрував незламність українського духу. Коли я поїду до сина на передову, обов’язково розкажу про «Холодноярську прощу» хлопцям. Це безперечно надасть їм упевненості у правоті і перемозі над ворогом», – стверджує Пантелюк.


Про Холодний Яр старший лейтенант Наталя Зайцева знає з історії чимало, однак як справжній патріот, не втратила нагоди побачити все на власні очі та серцем торкнулись святинь Холодного Яру.


«Враження найкращі, – переконує Наталя, – прекрасні місця і прекрасні люди. Подібні заходи мають проходити частіше, адже вони дозволяють вивчати історію нашого героїчного краю практично та надихають на подальшу службу та захист Батьківщини».

 

Прес-Центр ЧКТ УК Надія Селіонова.
 
Please follow and like us:
No Comments

Post A Comment